Hlavní obsah

Na Colours přijede jazz-funker Roy Ayers i trip-hopová Anomie

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Colours of Ostrava (14.-17. července) opět představí to nejlepší z bouřlivé scény New Yorku. Přijede Roy Ayers, Anomie Belle, Jon Hasell, Cedric Watson či Fernando Saunders.

Článek

Skladatel, vibrafonista a zpěvák Roy Ayers vyrůstal v padesátých letech v Los Angeles a nasál to nejlepší z jazzu a rhytm and blues. Vydal desítky alb a neustále se zkoušel vydávat novými směry. Jeho jméno je pojmem jak v jazzovém světě, tak ve funku, disku a hip-hopu.

V roce 1966 se seznámil s flétnistou Herbie Mannem a vstoupil do jeho kapely. V roce 1970 pak založil vlastní soubor Roy Ayers Ubiquity. Vzdaloval se tradičně chápanému jazzu a širokého ohlasu se dostalo jeho funkovým hitům Everybody Loves the Sunshine a Running Away.

Svět samplů a počítačových her 

Z desek patří k nejslavnějším filmový soundtrack Coffy ze 70. let. Snímek Coffy patří k vlně blaxploitation filmů, které se hodně točily kolem roku 1970. V hlavních rolích vždy vystupovali černí hrdinové, kteří bojovali s dealery, pasáky a zkorumpovanými policisty.

Později se Ayers pouští i do afro-beatu, když spolupracuje na desce Music Of Many Colors s Felou Kutim a v 90. letech koketuje s hip-hopem. Rapeři si Ayerse velmi oblíbili, podle některých zdrojů je druhým nejsamplovanějším umělcem v rapu po Jamesi Brownovi. Po roce 2000 přinesla Ayersovým nahrávkám další vlnu popularity počítačová hra Grand Theft Auto.

Vycházející hvězda Anomie

Třicetiletá americká zpěvačka Anomie Belle je známá sametovým vokálem i hlubšími, často provokativními texty. Pracuje se syntezátory, smyčci i kytarami a má blízko k britskému trip-hopu. Dala by se také ve zkratce přiblížit jako průnik vášnivého soulového vokálu typu Joss Stone do světa Portishead. Zatím vydala dvě dlouhohrající desky Sleeping Patterns a The Crush.

Dalším lákadlem bude trumpetista Jon Hasell, kterého někteří považují za nového Milese Davise nebo Kyp Malone, člen kapely TV on the Radio, se sólovým projektem Rain Machine.

Dorazí i na Grammy nominovaný kreolský zpěvák a akordeonista Cedric Watson, zpívající baskytarista Lou Reeda Fernando Saunderse, bizarní bluesman Hazmat Modine, zpěvačka Kristeen Young, rockový zpěvák Miles Benjamin Anthony Robinson, rappeři Telli Gramze, Jah Jah (Reverend McFly) a další.

New York City stage bude umístěna opět v pavilonu A na výstavišti Černá louka.

Reklama

Výběr článků

Načítám