Hlavní obsah

Nechci jen sedět u počítače, říká Čech nominovaný na studentského Oscara

Novinky, Stanislav Dvořák

Absolventský film Graffitiger režiséra Libora Pixy z FAMU byl v dubnu nominován na studentského Oscara a je aktuálně uváděn na festivalu v Třeboni. "Nesedět pouze před obrazovkou počítače, ale jít ven, do ulic a vyzkoušet si, jaké je to točit v exteriérech s větším štábem," popisuje své touhy začínající režisér.

Článek

Film vypráví příběh namalovaného osamělého graffiti-tygra, jehož domovem jsou zdi a fasády pražských domů. Město plné posprejovaných špinavých uliček a zákoutí je divokou džunglí, kde tygr hledá cestu ke své ztracené lásce. Graffitiger nabízí netradiční pohled na Prahu, objevují se v něm jak známá panoramata, tak i místa většině lidí skrytá. Natáčelo se celkem v šesti pražských čtvrtích, na více než padesáti různých lokacích, což je na desetiminutový animovaný film velmi nezvyklé.

„Natáčení mého absolventského filmu Graffitiger bylo velmi zajímavou zkušeností. I když jde o animovaný film, strávili jsme mnoho času natáčením venku, v pražských ulicích a snažili jsme se zachytit atmosféru, život velkoměsta se všemi radostmi a strastmi. To byl také jeden z mých cílů při psaní scénáře - nesedět pouze před obrazovkou počítače, ale jít ven, do ulic a vyzkoušet si, jaké je to točit v exteriérech s větším štábem. Myslím, že natáčení si všichni užili, což se projevilo i na výsledné podobě filmu," řekl režisér.

"Jsem hrdý, že Graffitiger sbírá body jak u laické, tak i odborné veřejnosti. Zároveň jsem si jistý, že to není pouze má zásluha. Skvělou práci na filmu odvedl celý štáb v čele s producentkou Pavlou Kubečkovou, precizním kameramanem Janem Šustrem, trpělivým a nápaditým střihačem Otakarem Šenovským, ostříleným zvukařem Markem Musilem či talentovanou skladatelskou dvojicí Michal Reynaud a Luka Křížek. Jsem rád, že jsem měl k dispozici tyto talentované tvůrce, kteří ochotně naslouchali a profesionálně zhmotňovali mé představy."

LIBOR PIXA - filmografie

Afrika (2004) 

Afrika (2004)  Já do lesa (2004) 

Afrika (2004)  Já do lesa (2004)  PsiCHO (2005)

Afrika (2004)  Já do lesa (2004)  PsiCHO (2005) Hrůzné náhody (2007)

Afrika (2004)  Já do lesa (2004)  PsiCHO (2005) Hrůzné náhody (2007) Graffitiger (2010)

Afrika (2004)  Já do lesa (2004)  PsiCHO (2005) Hrůzné náhody (2007) Graffitiger (2010) Autopohádky (2011)

Afrika (2004)  Já do lesa (2004)  PsiCHO (2005) Hrůzné náhody (2007) Graffitiger (2010) Autopohádky (2011)

"Kvalitu animovaného filmu Graffitiger, který vznikl v koprodukci mladé producentky Pavly Kubečkové ze společnosti nutprodukce a FAMU, potvrzují i další ocenění. Na podzim vyhrál animovanou sekci festivalu FAMUFEST, následovala Cena Magnesia – Český lev za nejlepší český studentský film roku 2010. V současné době je Graffitiger s velkým ohlasem u diváků i kritiky uváděn na několika tuzemských a zahraničních festivalech," dodala tisková mluvčí Naďa Machková.

Reklama

Výběr článků

Načítám