Hlavní obsah

Za Warholův autoportrét možná rekordní částka

Právo, šh

Autoportrét amerického výtvarníka a vůdčí osobnosti pop artu Andyho Warhola (1928 – 1987), který dokončil krátce před svou smrtí, by se mohl 11. května na aukci v New Yorku vydražit až za 40 miliónů dolarů. Oznámili to zástupci aukční síně Christie’s a zprávu přinesla agentura DPA.

Článek

Vlastní portrét, který je žádaným uměleckým artiklem z umělcovy dílny, byl vytvořen v roce 1986. Veřejnost si jej mohla vidět v Londýně pár měsíců poté, kdy Warhol zemřel v New Yorku při rutinní operaci.

„Je velkou událostí, když se na trh dostane jakákoli práce takového velikána, jakým je Warhol,“ řekla Amy Cappellazzová, představitelka Christie’s pro poválečné a současné umění. „Pro kupce to bude jedna z posledních možností vlastnit dílo, které posunulo historii.“

Dosud nejvyšší cena, za jakou se Warholův autoportrét prodal, padla v aukční síni Sotheby’s v New Yorku a dosáhla výše 32,6 miliónu dolarů. Nejdražší prodané Warholovo dílo na aukci se jmenuje Green Car Crash (Green Burning Car I) a Christie’s ho vydražila za 71,7 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám