Hlavní obsah

Mladá spící dívka od Pabla Picassa půjde do aukce ve prospěch vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V londýnské aukční síni Christie's půjde 21. června do dražby obraz slavného malíře Pabla Picassa - Jeune fille endormie, na němž malíř zachytil svou milenku Marii-Théresu Walterovou.

Foto: Profimedia.cz

Pablo Picasso na snímku z roku 1971

Článek

Výtěžek z dražby, odhadovaný na 15 až 20 miliónů dolarů (246 až 328 miliónů korun), bude určen pro vědecký výzkum obezity, diabetu a kardiovaskulárních chorob univerzity v Sydney, uvedla agentura Reuters.

Obraz do dražby poskytl anonymní dárce.

Foto: Profimedia.cz

Olivier Camu, mezinárodní ředitel a specialista na impresionistické a moderní umění a doktor Michael Spence, vicekancléř a vedoucí university v Sydney s obrazem Pabla Picassa s názvem 'Jeune Fille Endormie'.

Portrét Jeune fille endormie (Mladá spící dívka) namaloval Picasso v roce 1935 a je jedním z několika obrazů, na nichž Picasso zachytil svou milenku a modelku Marii-Théresu. Další z této série, akt Nahá, se v loňském roce vydražil v New Yorku za rekordních 106,5 miliónu dolarů (tehdy 2,1 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Marie-Thérese Walterová na pláži při svém oblíbeném sportu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám