Hlavní obsah

V severočeských Teplicích začíná jubilejní přehlídka AniFest

Právo, Katerina Farná

Od úterý do 1. května se v severočeských Teplicích koná desátý ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest. Diváci uvidí například oscarového kandidáta, francouzský snímek Iluzionista, španělskou romanci Chico a Rita, americké novinky Rango a Já padouch nebo nejnovější film Jana Švankmajera Přežít svůj život. Českou předpremiéru si na AniFestu odbude Medvídek Pú.

Článek

V kategorii celovečerních filmů budou soutěžit dva české snímky: Fimfárum – Do třetice všeho dobrého a Autopohádky. Chybět nebude ani půlnoční promítání pro dospělé.

Jednou z největších lahůdek bude páteční beseda čestné prezidentky festivalu a také autorky znělky Michaely Pavlátové a slavné britské animátorky a porotkyně Joanny Quinnové.

Filmy českých klasiků

„Kromě tohoto setkání, které bude nevšedním zážitkem, jsme připravili velmi zajímavou kolekci Z české školy animace, v níž vzdáváme hold velkým jménům české animované tvorby – zařazeny jsou také ne příliš známé filmy Vladimíra Jiránka, Václava Mergla, Zdeňka Smetany, Zdeňka Milera nebo Břetislava Pojara. Navíc řada těchto tvůrců osobně přijede,“ řekl Právu výkonný ředitel festivalu Jakub Hora.

Kromě soutěží v deseti kategoriích (350 filmů celovečerních, krátkých, studentských a dětských filmů nebo reklam) nabídne přehlídka i bohatý doprovodný program – japonské anime, Lotyšskou retrospektivu nebo pásma tvorby jednotlivých porotců.

Výstavy a koncerty

Pozornosti návštěvníků by neměly ujít ani výstavy - prezentace kreseb a obrazů Joanny Quinnové, speciální videoprojekt Michaely Pavlátové nebo expozice mapující deset let AniFestu.

Do Teplic dorazí rovněž skladatelka Yoko Kanno (autorka hudby mj. ke kultovnímu snímku Ghost In The Shell) – své skladby zahraje na koncertě v Krušnohorském divadle ve čtvrtek večer.

V porotách zasednou mj. německý autor Andreas Hykade, režisér, animátor i výtvarník původem ze Slovenska Noro Držiak, švýcarský režisér a pedagog Otto Alder nebo lotyšský tvůrce Vladimir Leščiov. Na AniFest je možné zakoupit též vstupné na jednotlivá promítání.

Reklama

Výběr článků

Načítám