Hlavní obsah

Undergroundová legenda Magor Jirous je ve vážném stavu v nemocnici

Právo, Novinky, fia, jar
Aktualizováno

Legenda českého undergroundu, básník Ivan Martin Jirous přezdívaný Magor leží na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Třebíči. Podle informací Novinek mu praskl žaludeční vřed. Stejná zdravotní komplikace ho přitom potkala zhruba před rokem.

Foto: ČTK

Ivan Martin Magor Jirous

Článek

"Včera jsem byl na undergroundovém setkání Rudolfo v Rudolfově u Českých Budějovic. Magor měl akci spoluuvádět, ale od Čuňase (publicista a bývalý disident František Stárek - pozn. red.) jsem se dozvěděl, že Martin nedojede, protože je v nemocnici v Třebíči na jednotce intenzivní péče," řekl v neděli Novinkám organizátor festivalu v Trutnově Martin Věchet.

„Současný stav pana Jirouse je relativně stabilizovaný, prodělal řadu vyšetření. Nyní je mimo ohrožení života. V tom stavu, v jakém přišel, byla ale lékařská péče pro jeho život nezbytná,“ potvrdil Právu ředitel nemocnice v Třebíči Leoš Dostál. Podle něj bude Jirousova další léčba dlouhodobá a v nemocnici ještě nějakou dobu stráví.

Praskly mu prý vředy

Podle Věcheta Jirousovi praskly vředy v pátek krátce po undergroundové velkopáteční bohoslužbě, která se konala na tradičním místě v mlýně U Skaláka v Meziříčku na Třebíčsku. Právě tam ho potkaly stejné zdravotní potíže zhruba před rokem.

"Věříme, neb Martin má silnou vitalitu, že nejvyšší mocnost při něm stojí a dostane se z toho, jak bývá jeho zvykem. A že nám na festivalu v Trutnově ještě přečte něco ze své lékařské zprávy, jak se už také jednou stalo," řekl Novinkám Věchet.

Šestašedesátiletý básník, publicista a výtvarný kritik Jirous je jednou z nejvýraznějších osobností českého undergroundu. Úzce spolupracoval s kapelou Plastic People of the Universe. Za své vystupování proti totalitnímu režimu byl celkem pětkrát vězněn, přičemž v kriminále strávil dohromady téměř devět let. Literatuře se profesionálně věnovat nemohl, živil se tedy jako noční hlídač či zahradník.

Za celoživotní básnické dílo obdržel literární cenu Jaroslava Seiferta a sbírka Magorovy labutí písně mu vynesla cenu Toma Stopparda. Magor Jirous je rodákem z Humpolce, kde se stal v září 2009 čestným občanem města, když byl oceněn Cenou Dr. Aleše Hrdličky udělovanou jednou za pět let nejvýznamnějším osobnostem Humpolecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám