Hlavní obsah

Nový film Marka Najbrta bude o hercích, herectví a přátelství

Právo, Kateřina Farná

Režisér Marek Najbrt loni vyhrál na krakovském festivalu Off Plus Camera s dramatem Protektor hlavní cenu, která kromě sošky a odměny 100 tisíc dolarů s sebou nese ještě další finanční dotaci – pokud v tomto roce v Polsku natočí nový film, mohou filmaři získat až 12 miliónů korun.

Foto: Lukáš Táborský , Právo

Protektor Marka Najbrta získal v roce 2010 šest Českých lvů, Česká televize jej premiérově odvysílá 8. května.

Článek

Před pár dny jste svůj nový scénář prezentoval koprodukčním partnerům z krakovského festivalu. Mohl byste prozradit, o čem ten příběh bude?

Na scénáři opět spolupracuji s Benjaminem Tučkem a Robertem Geislerem. Všechno je zatím ve fázi příprav, proto můžu prozradit jen základní obrysy. Jasné ovšem je, že se v hlavních rolích objeví Marek Daniel, Pavel Liška, Josef Polášek a Tomáš Matonoha, což jsou herci-kamarádi, kteří jsou něco jako autorská čtveřice, společně začínali na JAMU a dělají kabaret Komediograf. Do značné míry by měli hrát sami sebe, participují i na scénáři.

A příběh pořád tajíte…

Promiňte, trochu to zdržuju. Hlavní téma je natáčení filmu – náš snímek, který má mít určitou dokumentární stránku, bude o hercích, herectví a přátelství.

Bude to tedy komedie s dokumentárními prvky?

Nerad bych to takhle definoval. My tento film děláme mimo jiné i pro vlastní zábavu, takže předpokládám, že by se tam mohla najít taky zábava pro diváka. Nemůžu ale říct, že je to jednoznačně snaha o komedii.

Kdo bude film režírovat? Vy?

Není to jisté. Předběžně se uvažuje o Janu Budařovi, který sice není režisér, je to herec, který má ale režijní ambici. Zároveň by ve filmu hrál – což je kombinace, která nám vyhovuje, protože hlavním tématem je herectví.

Co je podle dohody s polskou stranou rozhodující, abyste získali dva milióny zlotých?

Krakovský festival je výjimečný v tom, že nebývale finančně podporuje nekomerční a nezávislé filmaře, ale ty peníze nejsou jisté. Scénář v polštině jsme už odevzdali, zásadní je, jestli jim bude projekt připadat smysluplný, ne komerčně, ale obsahově.

Já nemám potřebu být mimo nějaký proud, vždycky děláme filmy tak, že si najdeme, co nás zajímá, a nepřemýšlíme o tom, jestli je to střední proud nebo nějaký experiment, to přichází samo. S tímto filmem se trochu mimo proud posouváme, ale to vyplynulo ze situace.

Pokud všechno vyjde, kdy začnete točit?

Když všechno vyjde, první klapka by měla padnout 11. července. Točit bychom měli celé léto.

Reklama

Související články

O Oscara bude bojovat český film Protektor

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) navrhla ve čtvrtek film Marka Najbrta Protektor k nominacím na amerického Oscara. Snímek získal v hlasování českých...

Výběr článků

Načítám