Hlavní obsah

Retro Víkend: The Doors milují šíleně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotním Retro Víkendu se podíváme na dvě americké kapely. Přesně před 40 lety ovládli americkou singlovou hitparádu rockeři Three Dog Night se svým pozitivním hitem Joy to the World a na trochu temnější strunu zahráli The Doors. Mimochodem, žijící členové The Doors vystoupí 13. července v Praze.

Článek

Před 40 lety

Sedmnáctého dubna 1971 byli Three Dog Night v Americe jedničky. U nás je tato rocková kapela dost podceněná, přitom měla spoustu hitů a v letech 1969-1974 z horních míst hitparád prakticky neslezla.

Ačkoliv čeští publicisté o nich nenapíšou, jak je rok dlouhý, Three Dog Night opravdu vstoupili do rockových dějin. Do amerických TOP 20 dostali 18 svých písní a už v sedmdesátých letech prodali přes 50 miliónů desek. Skupina byla unikátní i tím, že všichni členové uměli skvěle zpívat, takže za hlavního zpěváka se mohl považovat Danny Hutton, Chuck Negron i Cory Wells.

Ve stejné době vydali The Doors singl Love Her Madly (Miluješ ji šíleně). Na jejich poměry jde o nečekaně veselou písničku, ale ve srovnání s Three Dog Night je to pořád temné, hammondky The Doors s sebou vždy přinášejí jistou zlověstnost.

Foto: Právo

Ray Manzarek (první zprava) vystoupí v úterý 13. července v pražském Kongresovém centru s dalším bývalým členem The Doors Robbym Kriegerem (druhý zprava) a doprovodnou kapelou.

Tento kultovní band se dal dohromady v roce 1965 v Los Angeles. Tvořili ho zpěvák a básník Jim Morrison, klávesák Ray Manzarek, bubeník John Densmore a kytarista Robby Krieger. Název převzali z knihy Aldouse Huxleyho The Doors of Perception.

Ačkoliv byli vždy považováni za alternativní a v době existence skupina nedostala ani jednu Grammy (nedávná čestná Grammy byla jen trapně opožděnou omluvou), měli The Doors ve skutečnosti masový dopad. Prodali přes 100 miliónů desek a dodnes je spousta muzikantů napodobuje.

Morrison sice zemřel v roce 1971, ale Manzarek s Kriegerem dodnes koncertují a v roce 2010 navštívili i Prahu. Nevynechali staré hity a mohu potvrdit, že to bylo velmi dobré.

Celý profil The Doors najdete na stránce Retro Víkend na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám