Hlavní obsah

Nejdražší gramofonovou deskou světa je singl Sex Pistols, nebo The Quarrymen

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z časopisu Record Collector zveřejnili svůj seznam nejvzácnějších vinylů světa. Na první místo dali singl God Save the Queen od Sex Pistols, většina jeho nákladu byla totiž kdysi firmou zničena.

Článek

Každý ze zachovaných původních singlů God Save the Queen se podle časopisu dá prodat za 8000 liber (cca 220 000 korun). Deska byla vyrobena firmou A Records, ale dříve než mohla vyjít, se ji vedení společnosti rozhodlo zničit. Nepodařilo se ale zlikvidovat všechny kopie.

Record Collector přidal do seznamu dalších 50 vzácných vinylů, z nichž špičku tvoří především staré rarity Rolling Stones a Beatles. Singl The Beatles Please Please Me (Black and Gold label) má cenu asi 3500 liber (98 000 korun) a deska Rolling Stones z roku 1964 asi 1000 liber (28 000 korun).

Staré desky se však prodávají i za mnohem více. Podle listu The Sun je skutečnou nejvzácnější deskou spíše That'll Be The Day od The Quarrymen (skupina, ze které se postupně stali The Beatles). Jedinou kopii vlastní Paul McCartney a podle některých odhadů by mohla mí cenu 150 000 liber (4,2 miliónu korun).

"V dobře zachovaných deskách je příležitost pro investice," domnívá se editor časopisu Record Collector Ian McCann. "Problém je, že lidi je milují a pouští je až do úplného zničení, takže snižují šanci, že najdete nějakou v dobrém stavu."

Desky se vyrábějí stále více

V roce 2009 stoupal i prodej nově vylisovaných desek, v USA např. o 14 procent. Přestože celkový prodej hudebních alb klesl, gramofonových desek se v Americe prodalo 2,8 miliónu, což je nejvíce od roku 1991.

Trend se ovšem netýká jen USA, v řadě obchodů a bazarů v ČR se můžete setkat s nabídkou gramofonových desek, a to jak starých, tak nově vyrobených. Desky jsou dražší než CD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám