Hlavní obsah

Do ČR míří tančící šaolinští mniši i tibetská zpěvačka Soname

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctý ročník festivalu Tanec Praha, který proběhne od 6. do 29. června v Praze a dalších devíti městech ČR, nabídne mimo jiné exkluzivní představení Sutra, které vytvořil vlámský choreograf a tanečník Sidi Larbi Cherkaoui se sedmnácti buddhistickými mnichy ze šaolinského kláštera. Třicátého dubna v 19.00 hodin v pražském kostele sv. Salvátora zazpívá poprvé v historii tibetská zpěvačka Soname Yangchen.

Článek

„Sutra nadchne jak milovníky akrobacie a bojových umění, tak náročné publikum současného tance. Navíc bude Praha jedním z posledních míst světového turné tohoto úspěšného projektu,“ říká Yvona Kreuzmannová, stojící v čele Tance Praha o. s.

Dílo doprovázené originální živou hudbou uvede Tanec Praha třikrát – od 25. do 27. června v Hudebním divadle Karlín. O zakončení festivalu, které proběhne 29. června opět v Hudebním divadle Karlín, se postará neméně slavný britský tvůrce Akram Khan se svým souborem. Představí svou nejnovější choreografii Vertical Road inspirovanou mystickou tradicí súfismu.

Na festivalu budou i Palle Granhøj, Louise Lecavalier, La La La Human Steps, Crystal Pite, RootlesRoot Company, Compagnia Zappalà Danza a další.

Hlas ze střechy světa

Soname Yangchen je tibetská zpěvačka, která se objevila na scéně koncem devadesátých let, kdy koncertovala ve Francii, Anglii a v Německu. V roce 2003 ji pozvali do Royal Opera House v Londýně a v roce 2004 už jako známá umělkyně vystupovala při návštěvě Dalajlámy v Edinburku.

Písně Soname jsou převážně meditativní balady, kterým vládne její naříkající i konejšivý hlas, vycházející při zpěvu z nezaměnitelných asijských postupů. Instrumentální doprovod bývá minimální a stylový (např. bubínky a píšťaly).

Reklama

Výběr článků

Načítám