Hlavní obsah

Filmový rok: pokračovaní Pána prstenů, Harry Pottera a Kill Billa

Novinky, Věra Míšková

Završením ságy Pán prstenů: Návrat krále, který vstoupí do kin ve čtvrtek 15. ledna, odstartuje celoroční příval pokračování velkých filmových hitů.Druhým nepřehlédnutelným rysem letošní filmové nabídky je nebývalé množství historických velkofilmů a životopisů slavných filmových postav. A z domácí tvorby je ohlášeno patnáct novinek.

Článek

Pán prstenů Návratem krále definitivně skončí a Peter Jackson se už může těšit jen na to, jaká mu jeho sedmiletá práce přinese ocenění. O tržbách nikdo nepochybuje, zajímavá budou hodnocení odborníků.

Harry Potter v červnu

Další netrpělivě očekávané pokračování vstoupí do kin 10. června a jmenuje se Harry Potter a vězeň z Azbakanu. "Režisérem je tentokrát mexický tvůrce Alfonso Cuarón a vedle již známých herců v něm uvidíme také oscarovou herečku Emmu Thomsonovou. Film uvedeme v 36 kopiích," řekl Právu Milan Stopa z distribuční společnosti Warner Bros.

Dodal, že o čtvrtém díle už je rozhodnuto. Harry Potter a Ohnivá číše se začne natáčet v dubnu v Anglii a na režisérskou židli usedne Mike Newell, první Brit, který bude adaptaci slavných příběhů britské spisovatelky J. K. Rowlingové režírovat. Roli temného čaroděje Voldemorta, s nímž Harry Potter bojuje, neodolal Rowan Atkinson, známý jako Mr. Bean.

O prázdninách se vrátí komiksový hrdina Spider Man 2 a animovaný Shrek 2 a pokud se vůbec lze už teď v lednu těšit na listopadové plískanice, pak jedině proto, že do kin přijde Bridget Jonesová: S rozumem v koncích.

Historie se vrací ve výpravném kabátě

Příděl historických velkofilmů zahájí 19. února Poslední samuraj z střetů po vyhlášení reformy Meidži na konci 60 let XIX. století. Hlavní postavou filmu je americký kapitán Woodrow Algren (Tom Cruise), veterán mnoha bojů za nezávislost. Je proto najat Japonci, aby je vycvičil pro boj se samuraji. Jenže samurajové Algrena unesou a on zcela propadne jejich způsobu života, tradicím i morálnímu kodexu.

Pro snímek Troja se režisér Wolfgang Petersen inspiroval Iliadou a dostal na jeho realizaci 135 milionů dolarů, které by se měly promítnout jednak ve výpravě jednak v hereckých hvězdách: Brad Pitt hraje Achilla, Orlando Bloom prince Parida, Peter O' Toole Priama.

Mýtů zbavený by měl být nový Král Artuš a uvidíme, jak se Oliver Stone vyrovnal s postavou Alexandra Velikého. Mapuje jeho život od dětství až do smrti, do titulní role obsadil Colina Farrella, do dalších Angelinu Jolieovou, Anthonyho Hopkinse a Vala Kilmera.

Hororový příběh Van Helsing se natáčel na Barrandově, do kin jde 6. května a uvidíme v něm vlkodlaka, Draculu i Frankensteinovo monstrum.

V České republice také pokračování

Zdeněk Troška druhým Kameňákem a Dušan Klein pátými Básníky zahájí v lednu sezónu domácí tvorby. Jak básníci neztrácejí naději je titul dalších osudů Štěpána a Kendyho, k němuž režisér říká: "Sledujeme je od maturity až do plné dospělosti kolem čtyřicítky. Logicky by se měl tento cyklus uzavřít důchodem, ale to já už bych určitě netočil." V hlavních rolích komedie, která vstoupí do kin 22. ledna, uvidíme kromě známých tváří Michaelu Badinkovou jako Štěpánovu novou lásku.

Točí zkušení i debutanti

Další očekávaný domácí projekt dokončuje dvojice Petr Jarchovský - Jan Hřebejk. Film Horem pádem má premiéru 13. května a tvůrci Šakalích let, Pelíšků, Musíme si pomáhat a Pupenda se v něm poprvé vydají do současnosti.

"Bude to asi trochu méně komedie než naše předchozí filmy, ale přesto myslím, že humor a nadhled jsme i tentokrát zachovali," říká o novém filmu režisér Hřebejk.

Rok 2004 přinese i řádku debutů. Marek Najbrt se s příběhem filmu Mistři vydal do českého pohraničí, kde v téměř vylidněné vesnici přežívají poslední osadníci. Mistři slibují být groteskním obrazem novodobých národních mýtů.

V těchto dnech točí ve Špindlerově mlýně Karel Janák film Snowboarďáci. "Podtitul naší komedie je "na horách se zase točí", čímž se chceme hlásit k populárním českým komediím z hor od Anděla na horách ke Sněženkám a machrům nebo S tebou mě baví svět," říká autor a režisér Karel Janák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám