Hlavní obsah

Hvězdami DeLillo i Walcott

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prozaik Don DeLillo, karibský básník a dramatik Derek Walcott, turecký prozaik a kritik Nedim Gürsel nebo čeští prozaici Vladimír Páral, Petra Hůlová, básnířka Sylva Fischerová či překladatel Tomáš Kafka jsou hvězdami 21. ročníku Festivalu spisovatelů Praha, který od neděle do středy hostí Nová scéna Národního divadla.

Foto: Profimedia.cz

Don DeLillo

Článek

Na dvacet autorů spojuje téma Někdo to rád horké. „Podtitul volně navazuje na loňskou tématiku Kacířství a rebelie. Ironická otázka je určena vizuálnímu světu, který je s tím literárním v ostrém kontrastu,“ řekl mluvčí přehlídky Václav Kovář.

V neděli převzal irácký básník Júsuf Saadí v pořadí už čtvrtou Cenu Spirose Vergose za svobodu projevu. Rodák z Basry začal psát básně v sedmnácti a od nástupu Saddáma Husajna, kdy navždy opustil Irák, vydal přes třicet sbírek poezie.

V případě DeLilla, který se například v románu Padající muž vyjadřuje k 11. září 2001, jde podle Kováře „nejen o významného spisovatele, který se věnuje palčivým problémům postmoderní společnosti, ale také zarytě odmítá jezdit na festivaly a konference. Jeho účast je tak velkou poctou.“

Walcottovi byla Nobelova cena udělena v roce 1992 „za poetické dílo neobyčejné zářivosti opírající se o historickou vizi, jež vychází z multikulturní angažovanosti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám