Hlavní obsah

V Praze zněla nečekaně aktuální The Wall

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Jeden ze zakladatelů rockové legendy Pink Floyd, Roger Waters, nabídl v pátek Praze naživo The Wall. Deska z roku 1979, která už dávno patří ke klasice a milníkům hudební historie, zněla velmi aktuálně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roger Waters

Článek

Od stokrát slyšené The Wall se nečeká nějak překvapivý zážitek a člověk si jde spíše tak nějak ze zvyku přezpívat hlavní hitovky, nicméně Rogers ukázal, že jeho představení (a The Wall je opravdu více představení než jen koncert) je stále aktuální.

Nepatří k improvizujícím muzikantům a nijak zvlášť nekomunikuje s lidmi, nepočítáme-li úvodní české "Dobrý večer". Drží se přesného plánu, protože tak komplexní dílo jako The Wall to vyžaduje.

Nejde jen o bezchybný zpěv a kytarová sóla, kde sedí každá nota a nic nepřebývá, pečlivě se musí pracovat i s kulisami a úžasnými video projekcemi, které tvoří polovinu zážitku. Za všemi pyrotechnickými a světelnými efekty se totiž skrývá vážné politické poselství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roger Waters

Na scéně postupně rostla a zase padala 73 metrů dlouhá zeď, na kterou se promítaly mnohdy děsivé obrázky. K zamyšlení vyzývala jména lidí zemřelých v různých válkách po celé 20. století i tváře Hitlera a amerických prezidentů.

Nejsilnější částí byla letadla bombardující svět kříži, symboly dolaru, komunismu i islámu. Když Rogers zpíval "Should I Trust the Goverment?" a objevily se obří nápisy "No Fucking Way" a "Ani z prdele", dostala The Wall ještě jeden nečekaný význam a a české publikum začalo velmi hlasitě reagovat.

Většina lidí si sice přišla zavzpomínat na Another Brick in the Wall, Don't Leave Me Now, Hey You a Comfortably Numb, ale nakonec z toho byl aktuální politický happening.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roger Waters v Praze

Jediným mínusem koncertu se stala nesnesitelně přeplněná O2 Aréna, kde řada lidí nemohla vůbec nic vidět a neustále hrozilo, že někdo zkolabuje. Nesmyslné šikanování a zdržování tisíců lidí u vchodu z "bezpečnostních důvodů" bylo už jen klasickou "třešinkou na dortu".

Například účastnice koncertu Karol Hrušková Novinkám napsala: „Do O2 areny jsme dorazili včas, vystáli si frontu na nápoje, ale co následovalo, mě naprosto šokovalo. Měli jsme vstupenky k stání, ale nedalo se stát nikde, šílený dav nás táhl koridorem dál na plochu, v protisměru se snažili dostat ven lidé, kterým se udělalo nevolno z té tlačenice. Prodrala jsme se ven, kde už stál hlouček rozvášněných lidí, někteří pokřikovali, že chtějí vrátit peníze, jiní dokonce plakali.“

Jiný návštěvník show zase uvedl, že na ploše bylo "překvapivě docela volno".  Podle pořadatelů problémy způsobili diváci, kteří dorazili na poslední chvíli a ucpali vchody na plochu k místům ke stání, uvedla ČTK. Nakonec celou situaci vyřešili tím, že nespokojeným návštěvníkům umožnili vstup do vyhrazeného prostoru přímo pod pódiem.

Celkové hodnocení: 95%

Reklama

Výběr článků

Načítám