Hlavní obsah

Čas ukáže, jestli je Debbi one-hit wonder, nebo nová Jana Kirschner

Novinky, Stanislav Dvořák

Debbi, neboli Deborah Kahlová, se nejdříve zúčastnila soutěže Československá Superstar, kde podobně jako mnoho talentů neprošla. Potom se jí ale ozvali ze Sony Music a pomalu začali pracovat na desce. Debut Touch the Sun je na světě.

Článek

Pop-soul-folkové album Touch the Sun je určitě dobře nazpívaným a produkovaným debutem, jaký tu už nějakou dobu nebyl. Zní současně, trochu „trendy“, poučil se ze  světového dění.

Dost navazuje na novou vlnu znovuobjevování country a spirituálových kořenů, kterou má do značné míry na svědomí Alison Kraussová, Robert Plant a producent T-Bone Burnett. Vždyť písnička Game of the Heart jako by vypadla ze soundtracku slavného amerického filmu Bratříčku, kde jsi.

Meine Kleiner Gruner Kaktus

I další věci jako How Can I (z pera Jany Kirschner) a Touch the Sun jsou na české poměry nadprůměrně vkusné. Přirovnání ke Kirschner se tu přímo vnucuje. Najde se tu ale i jeden velký omyl - pátá Možná se mi zdáš, která brutálně narušuje pracně navozenou pohodovou atmosféru desky zbytečným rapem a textem v češtině.

Přitom angličtina jde Debbi krásně, akcent nemá téměř žádný. Naučit se pořádně jazyk, ve kterém zpívám, patří k základní profesionální výbavě seriózního zpěváka a deska by si v tomto ohledu zasloužila skoro stoprocentní pochvalu, kdyby ovšem nebylo německé písničky o kaktusu převzaté od Comedian Harmonists. Ta může být chápána jako milý vtípek, jenže v bookletu je hned několik chyb - neexistuje žádné „Meine Kleiner Gruner Kaktus“ ale pouze „Mein kleiner grüner Kaktus“. Styď se, Sony Music!

Posoudit kvality Debbi jednoznačně a seriózně je v téhle chvíli ještě nemožné, teprve další roky ukážou, jestli měla jen obrovské štěstí, nebo se stane novou Janou Kirschner.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám