Hlavní obsah

Nacistický 3D film bude v květnu poprvé v televizi

Novinky, Stanislav Dvořák

Válečné záběry, které nikdy neběžely v televizi, odvysílá stanice Sky 3D 26. května. Nebyly by samy o sobě tak výjimečné, kdyby ovšem nešlo o 3D film.

Foto: Profimedia.cz

Nacistický film řídil Joseph Goebbels.

Článek

Německý 3D dokument prý ukazuje jednotku protiletecké obrany v roce 1943. Současně s ním poběží i stejně starý 2D film, který vysvětluje, co je to 3D a jak se používá.

Kuriózní materiál byl nalezen v londýnském Imperial War Museu. Ředitel televize Sky 3D John Cassy uvedl, že je to pozoruhodný nález. "3D je často chápáno jako moderní inovace, ale tento neuvěřitelný film připomíná, že tu bylo už desítky let."

V rámci pořadu budou ukázány také válečné 3D fotografie od spojenců i civilistů.

Existují i starší

Ani tento film však není nejstarší 3D na světě. V Německu existují i 3D snímky, které natočili nacisté v roce 1936. Jedná se o propagandistický materiál, kterému věnovali mimořádnou pozornost.

Německo bylo tehdy filmovou velmocí a říšský ministr propagandy Goebbels miloval film (a hlavně herečky). Do filmů se sypaly milióny marek a režiséři, kteří poslušně kolaborovali, jako například slavná Leni Riefenstahlová, měli téměř neomezené rozpočty. Mohli mít tisíce komparsistů (zotročených cizinců) a obrovské množství převratné techniky (kamery na jeřábech, jezdící kamery, létající kamery atd.) Dá se říci, že Němci byli dokonce i o krůček před Hollywoodem.

Reklama

Související články

Německá televize chystá 3D Včelku Máju

Německá televize ZDF připravuje nové díly populárního animovaného seriálu Včelka Mája, který má mnoho příznivců i v Česku. Nová dobrodružství zvědavé Máji,...

Výběr článků

Načítám