Hlavní obsah

Retro Víkend: hnědý cukr Rolling Stones a blues Canned Heat

Novinky, Stanislav Dvořák

V šestém RETRO VÍKENDU se podíváme na kulatá výročí spojená se skupinami, které patří k nejstarším na světě - s britskými Rolling Stones a americkými Canned Heat.

Foto: Bioscop, Právo

Rolling Stones a režisér Martin Scorsese (uprostřed)

Článek

RETRO VÍKEND má nové stránky na Facebooku. Najdete tam Encyklopedii retro hvězd a můžete také navrhovat obsah příštích dílů a sami přispívat. Stačí se přihlásit na Facebook a napsat do vyhledávacího okénka Retro Víkend. Registrace zabere jen minutu a osobní údaje lze přeskočit.

Před 40 lety

Začátkem dubna 1971 vyšel slavný singl Rolling Stones Brown Sugar. Nebyl to jen taneční rytmus, bluesrockové riffy a dobré saxofonové sólo, které z „hnědého cukru“ udělaly legendu. Svou roli sehrál i výbušný text - je o otroctví, sexu a násilí. A někteří tvrdí, že je také o heroinu.

Mick Jagger jednou řekl, že je o obojím – ženských i drogách. Podle Wikipedie písničku napsal hlavně on, i když oficiálně bylo zapsáno autorství Jagger/Richards. Nahráli ji v alabamském Muscle Shoals Sound Studio v roce 1969, ale dlouho nebylo možné ji vydat kvůli soudním sporům s bývalým labelem.

Stones si totiž založili vlastní vydavatelství Rolling Stones Records (tehdy se taky objevilo poprvé ono notoricky známé logo se rty a jazykem) a na něm vydali Brown Sugar a album Sticky Fingers, kde se píseň nachází.

Později se v rozhovoru pro časopis Rolling Stone Jagger podivil, co to tehdy psal: „Teď už bych takovou písničku nenapsal. Asi bych nasadil autocenzuru. Myslel bych si: proboha, nemůžu přece psát takhle syrově.“

Před 30 lety

Zpěvák Bob Hite z bluesrockové skupiny Canned Heat zemřel 6. dubna 1981 na infarkt v kalifornském Venice.

Americká skupina Canned Heat byla založena v roce 1965 v Los Angeles. Dva bluesoví nadšenci Alan Wilson a Bob Hite chtěli nejen hrát, ale také propagovat staré blues, vytáhnout na světlo zapomenuté umělce. Svědčí o tom i historie názvu – Canned Heat pochází z písničky Tommy Johnsona Canned Heat Blues (1928), která je alkoholikovi, který začne pít z plechovky palivo do polních kuchyní. Profil skupiny najdete na stránce Retro Víkendu na Facebooku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám