Hlavní obsah

Nové knihy - Jack Kerouac, James Rollins i John Grisham

Právě vychází první české vydání románu Jacka Kerouaca Vize Codyho, akční dobrodružství Jamese Rollinse Oltář ztraceného ráje, nebo povídková sbírka hvězdy právnických thrillerů Johna Grishama Mississippské povídky.

Článek

Jack Kerouac: Vize Codyho

Jack Kerouac svůj bezpochyby nejlepší román Vize Codyho psal přibližně ve stejné době jako své nejznámější a nejprodávanější dílo Na cestě, to znamená počátkem 50. let. Kompletní ale vyšel až v roce 1973, protože v ní autor předběhl nejen svou dobu, ale i její literární vkus. U nás vychází poprvé.

Jack Kerouac se rozhodl odhodit veškerou autocenzuru, čteme zde tedy velice otevřené pasáže, jaké například v textu v podstatě cudného vyprávění Na cestě nenajdeme, Kerouac zároveň dává zcela průchod svému básnickému nadání. Součástí románu, který je věnován Kerouakově velkému příteli a inspiraci, Nealu Cassadymu, je přepis magnetofonových nahrávek jejich rozhovorů - a vedle literární hodnoty mají i historický význam, osvětlují totiž jejich minulost i zážitky dalších slavných beatniků, například Williama Burroughse, a opět jsou zcela otevřené.

Argo, překlad Josef Rauvolf, 606 str., váz., 298 Kč

James Rollins: Oltář ztraceného ráje

Jeden z nejoblíbenějších autorů akční literatury James Rollins vydává další ze svých fantastických příběhů.

Po pádu Bagdádu jsou stovky exotických ptáků, savců a hadů z tamního ZOO pašovány do západních zemí. Při střelbě v ulicích je vypleněna i skrytá podzemní zbrojařská laboratoř a na svobodu se dostává něco mnohem nebezpečnějšího. O sedm let později louisianská veterinářka Lorna Polková narazí na bariérovém ostrově na ztroskotanou rybářskou loď, v níž nachází znetvořená exotická zvířata. Aby odhalila pravdu o původu tohoto podivného nákladu a hrozbě, kterou představuje, musí se spojit s mužem, s nímž sdílí temné tajemství z vlastní minulosti, agentem americké pohraniční stráže Jackem Menardem.

BBart, překlad Kristýna Kučerová, 360 str., váz., 249 Kč

John Grisham: Mississippské povídky

Sedmička kratších Grishamových próz zavádí čtenáře na americký Jih, do prostředí tomuto bestselleristovi důvěrně známého, kam situoval i některé své právnické thrillery.

Ze střípků v podobě humorných i smutných příběhů několika obyvatel mississippského okresu Ford - bezvýznamného rozvodového právníka, na kterého se usměje štěstí; rodiny odsouzence k smrti; či trojice venkovanů, jejichž hrdinná akce na pomoc zraněnému spoluobčanu se poněkud zvrtne - dokázal tento brilantní vypravěč sestavit barvitou mozaiku, mistrně zachycující místní životní koloběh a kolorit, jeho půvaby i nešvary, marné boje i nečekaná vítězství.

Knižní klub, překlad Jana Hollanová, Jan Jirák, Veronika Volhejnová, Richard Podaný, Ivan Ryčovský, Petra Diestlerová, Pavel Kaas, 272 str., váz., 239 Kč

Slavomir Rawicz: Dlouhá cesta

Jedním z nejsilnějších skutečných příběhů o lidské vůli a touze po svobodě je Dlouhá cesta Slavomira Rawicze, kterou sepsal na základě vlastního příběhu.

Slavomira Rawicze jako důstojníka polské kavalerie zatkla sovětská tajná služba brzy po invazi Polska, v listopadu 1939, byl nařčen ze špionáže proti Sovětskému svazu a odsouzen ke 25 letům nucených prací v gulagu. Odtamtud se mu spolu se šesti společníky podařilo uprchnout. Jejich strastiplná cesta trvala devět měsíců, ušli 6500 kilometrů nejdrsnějšími končinami, až dorazili do Indie, kde našli konečně svobodu.

Jota, překlad Jan Kozák, 336 str., váz., 298 Kč

John Maddox Roberts: SPQR VIII: Pomsta říčního boha

Pomsta říčního boha je osmým dílem řady SPQR - sérií vzrušujících detektivních příběhů z prostředí antického Říma a jeho kolonií.

Píše se rok 701 od založení města Říma a náš známý detektiv Decius Caecilius Metellus se stal edilem. Ze své funkce je zodpovědný za dohled nad chodem města a dodržováním jeho zákonů. Je proto logické, že začne vyšetřovat tragické zřícení obytné budovy, jež si vyžádalo víc než 200 životů. S pokračujícím vyšetřováním riskuje svou politickou budoucnost i vlastní život. Budova totiž nespadla náhodou a nitky podezření vedou k význačným mužům Říma. Město navíc zachvátí velké záplavy...

Dokořán, překlad Petra Pachlová, 212 str., váz., 298 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám