Hlavní obsah

Rozhovor Práva s Murakamim vyšel japonsky

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do knihy rozhovorů, esejí a povídek japonského spisovatele Haruki Murakamiho, kterou vydalo podle jeho slavné prózy s názvem Norské dřevo tokijské nakladatelství Shinchosha, zařadil editor Riki Suzuki i rozhovor redaktora Práva Františka Cingera. Ten světoznámého autora zpovídal v říjnu 2006, když v Praze přebíral Cenu Franze Kafky.

Článek

Murakami, jehož dílo je přeloženo do čtyřiceti jazyků, je známý svou zdrženlivostí. Debutoval prózou Slyš vítr zpívat v roce 1979, za niž hned získal japonskou literární cenou Gunzo pro začínající autory.

V Praze se přiznal, že to byla první tisková konference, jíž se kdy zúčastnil. Setkání s ním upořádalo nakladatelství Odeon, které tehdy vydalo český překlad románu Kafka na pobřeží.

Však také Murakami redaktorovi Práva mimo jiné řekl: „Kafkovo dílo je skvělé, má univerzální hodnotu. Chápu, že je zakotveno ve středoevropské kultuře, ale sdílím svůj zájem se čtenáři na celém světě. Nevnímal jsem ho jako poselství střední Evropy, ale jako by Kafka napsal knihu přímo pro mě.“

Příspěvek Práva se tak dostal do knihy, kde Murakami v úvodu přibližuje čtenářům svůj pohled na vlastní tvorbu. Zveřejňuje dále děkovné proslovy při udělování mnoha cen. Rozsáhlý rozhovor v ní vede s ilustrátory svých publikací Anzaiem Mizumaru a Wadem Makoto. Jako jeho dobří přátelé se ptají se znalostí věci a zároveň prozrazují neznámé historky z jeho života, vždyť v letech 1974 až 1982 provozoval noční jazzový bar. Sborník končí dvěma jeho povídkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám