Hlavní obsah

Revizor v Ústí: nenadávej na zrcadlo...

Právo, Jiří P. Kříž

V pravý čas se objevuje Gogolův Revizor na severu Čech. Neviditelná ruka trhu dotáhla některé korupční aféry až na práh obvyklého zametení pod koberec, tak proč se tomu nezasmát aspoň v ústeckém Činoherním studiu?

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Revizor v ústeckém divadle

Článek

Těžko říct, jestli jeho ředitele odvolali kvůli Gogolovu poselství „nenadávej na zrcadlo, když máš křivou hubu“ nebo „čemu se smějete, sami sobě se smějete“ – obojí v závěru Revizora. Důvody jsou prozaické a nijak fatální, prý nakonec konsensuální - nekomunikace ředitele Jaroslava Achaba Haidlera s magistrátem.

Adná s minusom

Pro nastudování jedné z nejčernějších satir na zkorumpovaná okresní zastupitelstva, bože, co všechno si za carského Ruska ti pisálkové dovolovali, když je vráželi do komedie, si do Ústí pozvali Alexandra Minajeva, jednoho z vyobrazitelů nesmytelné politikářské špíny slovanských okresů, gubernií a žup. Dvěma slovy: lumpů žump.

Možná jste ještě jméno Minajev neslyšeli. Sibiřan, který se rozhodl žít u Vltavy. Znají ho v Brně v HaDivadle i na JAMU, v Praze v Celené, ve Zlaté kapličce i v La Putyce. V Ústí stvořil lžirevizora Chlestakova, blba hejtmana Skvoznika Dmuchanovského a jeho guberniální suitu. Až člověka mrazí v kříži.

Petr Panzenberger zrovna nemohl hrát Bobčinského, a vystřihl ho Minajev, především herec. Znamenitý ale tak, že rázem ze statkáře žijícího ve městě udělal hlavní postavu. Takže mu za to samožeržaví vystavuji „adná s minusom“.

Perfektně vystavěné korupční situace. Ani čeští vládní činitelé by je nedokázali kamuflovat lépe. A Minajevova vize budoucnosti: Vedení čehokoli v politice už naprosto vypatlané; národovecké, xenofóbní, ve skupině ale D.O.S.T. nebezpečné.

Špíny po krk

Už Gogol odhalil princip partajnického bratříčkování, největšího prokletí 20. věku, pokračujícího i ve století novém. Revizor se dá vždycky hrát aktuálně a nebezpečně pichlavě. Zvláště tam, kde je špíny po krk a poctivost se v ní už docela utopila.

Minajev vytřískal z Činoherního studia herecké výkony. Patrné je to na Matúši Bukovčanovi (školní inspektor), Jaroslavu Achabu Haidlerovi (okresní soudce), na Jiřím Maryškovi (správce chudinského ústavu), Janu Jankovském (poštmistr), ale i na Janu Plouharovi (Chlestakov), Krištofu Rímském (jeho sluha Osip)… Na všech.

Činoherní studio Ústí nad Labem - Nikolaj Vasiljevič Gogol: Revizor. Překlad Zdeněk Mahler. Režie Alexandr Minajev, dramaturgie Johana Součková, scéna Karel Špindler, kostýmy Vladimíra Fomínová, pohybová spolupráce Kristýna Liška Boková a Petra Brabcová, hudba Zdeněk Král. Premiéra 11. března, psáno z reprízy 22. března 2011.

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám