Hlavní obsah

Kongres uloží pro budoucí generace Let's Stay Together i Stand by Your Man

Novinky, Stanislav Dvořák

Každoroční konzervování nahrávek pro budoucí generace pokračuje v knihovně amerického kongresu. Tým odborníků letos ukládá do zabezpečených archívů skladby Ala Greena (Let's Stay Together), Tammy Wynette (Stand by Your Man) a mnoha dalších.

Článek

V seznamu významných kulturních počinů nalezneme také Take Me Out to the Ballgame Edwarda Meekera, Peter Gunn Henryho Manciniho, Tumbling Tumbleweeds od the Sons of the Pioneers a písně Nata "King" Colea, Blind Willie Johnsona, Captain Beefhearta, Steely Dan a De La Soul. Kuriozitou je kázání reverenda C. L. Franklina, otce Arethy Franklinové.

Ve středu seznam zveřejnil knihovník kongresu James H. Billington. Každý rok se takto archivuje 25 nahrávek, které jsou "kulturně, umělecky a historicky významné". Tipy na jednotlivá díla posílá veřejnost i tým odborníků.

"Písně, slova a zvuky přírody byly zachyceny na těch nejpomíjivějších médiích. Zásadní otázka nezní, zda tyto artefakty zachovávat, ale jak co nejlépe společně zachránit nezbytnou součást naší historie," řekl knihovník.

Minulý rok byly archivovány písně legend jako R.E.M., Staple Singers, Patti Smith či Little Richard.

Podobně se archivují také filmy - mimo jiné i Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder, Terminátor a Růžový panter.

Reklama

Výběr článků

Načítám