Hlavní obsah

Po Praze se i Londýn hádá o sochu Michaela Jacksona

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha asi poprvé v historii předběhla Londýn v něčem, co se týká kultury. Spor o sochu Michaela Jacksona, který trápil metropoli loni, se letos odehrává v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Al Fayed při odhalení sochy Michaela Jacksona v Londýně

Článek

V Londýně sochu nepostavili chudí nadšenci ze sbírky jako u nás, ale rozverný milionář, majitel fotbalového klubu Fulham Mohamed Al Fayed. A pár lidí už socha před stadionem dost "vytočila".

"Je to okázale špatný kýč a dokonce to ani nevypadá jako Michael Jackson," uvedla umělecká kritička Louisa Bucková z listu The Art Newspaper.

"Vlastně mu to lichotí, vypadá to lépe než Jackson v poslední fázi svého života," domnívá se kritička, která má rovněž velké pochyby o umístění sochy, protože Jackson neměl s Fulhamem nic společného.

Další britský výtvarný kritik Fisun Guner řekl, že socha ho rozesmála: "Nevím, z čeho to je, ale v podstatě jde o málo věrnou nafukovací panenku."

Foto: Profimedia.cz

Mnozí fanoušci označují sochu za naprostý kýč.

Jeden místní galerista ale považuje umístění sochy na veřejné místo za dobré, protože to provokuje a místní lidé se podle něj jinak bojí jít do galerie.

Al Fayed: táhněte do pekel

Al Fayeda rozčílilo, že lidé Jacksonovu podobiznu zesměšňují, a ostře se do nich pustil. Fotbaloví fanoušci, kteří sochu poblíž stadionu neumí ocenit, prý "mají táhnout do pekel".

"Proč by to mělo být bizarní? Fotbaloví fanoušci to milují," tvrdil milionář. Ale jeho slova právě fanoušci hned vyvrátili.

Jeden z nich, Michael Tune, řekl BBC, že jsou teď všem k smíchu a druhý dodal, že kvůli tomu vypadá směšně celý klub a že doufal, že to je jen aprílový žert.

Reklama

Výběr článků

Načítám