Hlavní obsah

Francouzi varují před neoznačenými reprodukcemi Rodinových sošek

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V několika evropských uměleckých časopisech se v poslední době objevil anglicky psaný inzerát Rodinova muzea v Paříži, který varuje sběratele a zájemce o umění před neautentickými odlitky díla francouzského sochaře a před jejich neoznačenými bronzovými reprodukcemi.

Foto: Profimedia.cz

Myslitel Augusta Rodina

Článek

Muzeum uvádí, že se stále častěji objevují v obchodech i galeriích reprodukce sošek Augusta Rodina, které nejsou označeny a mohou být vydávány za originály.

Originálem je podle Francouzů pouze odlitek certifikovaný Rodinem nebo Muzeem Rodin, které dbá o to, aby série byla pouze v limitované edici. Novodobý odlitek díla bez certifikátu by měl být podle Francouzů označen na podstavci zřetelným a nesmazatelným označením: „reprodukce“.

V závěti z roku 1916 sochař odkázal celou svoji uměleckou pozůstalost francouzskému státu a pařížské muzeum chce touto cestou bojovat proti inflaci děl neautentického Rodina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám