Hlavní obsah

Stivín napadl projekt Česká hudba

Právo, Vladimír Říha

Středečním koncertem České filharmonie v Rudolfinu začne oficiálně projekt Česká hudba 2004. Podle ministra kultury má "zdůraznit podíl české hudby v roce, kdy vstupujeme do Evropské unie." Na úterní tiskové konferenci jeden z pěti oficiálních patronů, jazzman Jiří Stivín, kritizoval ministerstvo a koordinátorku programu Lenku Dohnalovou.

Článek

"V programu je málo jazzových akcí a muzikanti z nevážných žánrů, jazzu, rocku, alternativy, folku a další nebyli včas o přípravě informováni, aby se mohli zúčastnit či požádat o ministerský grant," řekl Stivín.

Napadl i úroveň informativního článku z programového letáčku za neobjektivnost vůči jazzu. Jmenoval hned několik dalších osobností, které by do seznamu šedesáti výročí převážně z klasické hudby měly být zařazeny (mj. Jan Klusák, Jiří Mráz, Jana Koubková, Pavel Klikar). "Takový Pavel Klikar toho pro českou hudbu udělal hodně, přitom není typ, který by se vůbec odvážil požádat o grant," uvedl Stivín.

Dostál obhajoval koncept

Navazujeme sice na dřívější Roky české hudby, ale na rozdíl od nich nezasahujeme do obsahu, který ponecháváme hudebníkům a institucím, které se na projektu podílejí. Staráme se pouze o finanční a propagační stránku projektu," zdůraznil Dostál, který obhajoval i objektivnost grantového systému.

Projekt Česká hudba 2004 jen na území České republiky obsáhne 160 větších akcí, 80 inscenací, 400 koncertů a 20 výstav. V zahraničí pak půjde o asi 80 operních přestavení a 70 koncertů.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká hudba 2004 nabídne 700 akcí

Koncert České filharmonie zahájí v Rudolfinu 7. ledna projekt Česká hudba 2004, který připravilo Ministerstvo kultury a jenž navazuje na Roky české hudby,...

Výběr článků

Načítám