Hlavní obsah

Nové knihy - Robert Fulghum, Lee Child i Jo Nesbø

Tento týden vychází soubor úvah a vyprávění Roberta Fulghuma Věčná dobrodružství Kapitána Školky, dále vychází nový příběh osamělého vyšetřovatele Jacka Reachera 61 hodin do Lee Childa, nebo norský thriller Jo Nesbø a Nemesis.

Článek

Robert Fulghum: Věčná dobrodružství Kapitána Školky (Evina Knížka)

Knihu Fulghumových úvah a vyprávění stačila krátce před svou smrtí sestavit autorova dvorní redaktorka Eva Slámová. Zadání pro výbor z autorových krátkých textů znělo takto: má to být knížka speciálně pro českého čtenáře a jeho českou mentalitu (v této podobě v angličtině nevyjde).

Hned první text tedy pojednává o tom, jak slavný spisovatel čůrá komusi na plot. Fulghum se věnuje svým obvyklým tematickým okruhům, zejména pozorování svých bližních (zvlášť ho zajímají děti a jejich rodiče) i sebe sama, a filosofickým důsledkům běžných, každodenních činností (třeba praní prádla a čištění zubů). Fulghumův živočichopis v krystalické podobě.

Argo, překlad Lenka Fárová, Jiří Hrubý, 168 str., váz., 198 Kč

Lee Child: 61 hodin

Drsný hrdina, osamělý muž žijící ze dne a den, jemuž je společníkem na cestách jen zubní kartáček v kapse – to je Jack Reacher, hrdina série thrillerů Lee Childa.

Autobus někde v Jižní Dakotě dostane smyk, sjede do příkopu a zůstane uvězněný v blížící se sněhové bouři. Třicet kilometrů daleko leží malé město, kde ve dne v noci střeží ohroženého svědka. Z teplého Mexika všechno řídí nemilosrdný skřet. A Jack Reacher přesvědčil řidiče, aby ho vzal na zadní sedadlo do autobusu....

BB art, překlad Iva Harrisová, 344 str., váz., 299 Kč

Chris Ryan: Proti ohni

Životní příběh britského spisovatele Chrise Ryana může trumfnout jen málokterá fikce. Jako příslušník SAS byl vysazen na akci v Iráku, ta skončila neúspěšně a on jako jediný z osmičlenné skupiny uprchl. Jeho útěk před nepřítelem patří k nejdelším individuálním akcím v historii SAS. Své zkušenosti z terénu zužitkovává i ve svých knihách.

Život zkušeného elitního vojáka hluboce zasáhne teroristický útok, při němž zahyne jeho žena a dcera. Will se nedokáže s tragédií vyrovnat. Opouští pluk, jeho život je v troskách. Náhle se mu však naskytne nabídka, kterou nemůže odmítnout. Jako velitel zvláštního týmu se znovu ocitá v ohni boje.

Naše vojsko, překlad Petr Tůma, 28 str., váz., 339 Kč

Scarlett Thomasová: Náš tragický vesmír

Náš tragický vesmír je inteligentní a poutavá kniha překypující nápady, jak je pro prózy nadějné britské autorky Scarlett Thomasové typické. Vypráví o tom, jak se tvoří a ničí přátelství, jak můžeme přepsat svou budoucnost a jak nám příběhy mohou zachránit život.

Meg Carpentierová je na dně. Už léta se marně pokouší dopsat román. Její věčně nespokojený partner k domácí pohodě také příliš nepřispívá. Když Meg dostane nabídku napsat recenzi na pseudovědeckou knihu slibující věčný život, okamžitě souhlasí.

Host, překlad Tomáš Kačer, 376 str., váz., 299 Kč

Jo Nesbø: Nemesis

Norský ekonom Jo Nesbø zahájil svou literární dráhu příběhem s detektivem Harry Holem a okamžitě měl úspěch. Harry je jeden z nejlepších kriminalistů osloské policie, ale zároveň velmi svérázný chlapík s neuspořádaným osobním životem a alkoholik nesnášející autority.

V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí a lupič zastřelí jednu ze zaměstnankyň. Případ dostává na starost Harry Hole. Krátce po zahájení vyšetřování je nalezena Harryho dávná láska Anna Bethsenová. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu v ten večer, kdy u ní byl Harry na večeři...

Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková, 504 str., váz., 395 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám