Hlavní obsah

Spisovatel Le Carré odmítá nominaci na Man Bookerovu cenu a šanci na 1,7 miliónu

Novinky, Stanislav Dvořák

Odmítání cen znovu přichází do módy. Krátce poté, co si v ČR, kde ale prakticky o nic nejde, nepřevzala Thálii pěvkyně Kniplová, ozval se v Británii spisovatel John Le Carré. Nechce být v užších nominacích na prestižní Man Bookerovu cenu. V tomto případě jde o šanci získat 60 000 liber (cca 1,7 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

John Le Carré

Článek

Le Carré podle BBC prohlásil, že je enormně polichocen, ale nechce soutěžit o žádné literární ceny. Šéf poroty Rick Gekosky hned dodal, že je jeho velkým obdivovatelem a že rozhodně v seznamu nominovaných zůstane.

Seznam obsahuje 13 spisovatelů z osmi zemí, mezi kterými je i Čína, ale ČR nemá žádného zástupce. Díla nemusí být psaná v angličtině, může vyhrát kdokoliv, i ten, kdo byl do angličtiny jen přeložen, což se týká řady českých autorů.

Gekosky uvedl, že seznam je "rozmanitý, čerstvý a provokativní". Cenu v minulosti vyhráli např. Ismail Kadare, Chinua Achebe a Alice Munroová. Hlavní ceremonie se koná v Londýně 28. června.

John Le Carre, vlastním jménem David John Moore Cornwell, patří k nejúspěšnějším autorům špionážních thrillerů, jako jsou například Smileyovi lidi, Manažer noci, Naše hra, Jeden a jeden a Konstantní zahradník. Některé z nich vyšly v češtině.

Reklama

Výběr článků

Načítám