Hlavní obsah

Divadelní Pytlákova schovanka: žít a umřít pro Srdce v deliriu

Právo, Jiří P. Kříž

Vedle řady záporných vlastností mají Češi i jednu dobrou: umějí se v parodiích vysmát sobě a světu. Kouknou do zrcadla, a i když mají křivou hubu, zasmějí se v blaženém vědomí, že jiní jsou na tom stejně. Příklad z nejlepších: Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář. Hraje se v opavském Slezském divadle.

Článek

Generace diváků ten Fričův film, který zázrakem unikl poúnorovému dohledu, obdivují pro hypertrofovanou bezelstnost načerpanou ze šuplíku narůžovělé části šestákové literatury, přesto se jevištní adaptace věrná Jarošově, Noháčově, Neubergově a Vlčkově předloze objevuje zásluhou invenčního režiséra a choreografa Gustava Skály na jevišti vlastně poprvé.

V Plzni se pokusil uvést Schovanku jako operetu Roman Meluzín. Teprve Skála v Opavě vystihl ale dokonale žánr, kterému i přísná filmová kritika dává dodnes vysoké hodnocení.

Srdce v deliriu

Chudičkou, pro drama a zpěv talentovanou Elén (Sabina Muchová) v bahně velkoměsta nezištně podporuje ušlechtile zchudlý milionář René (Jakub Stránský), umírající při vyčerpávající práci na operetě Srdce v deliriu. Dívčina chudoba je zažehnána i pádem divoké kachny na hlavu jejího pěstouna, který se rozpomene na svou hraběcí minulost. To vše i na jevišti vystavěno nyvě a ve vší vážnosti.

Režisér je mistrem gagu a situace. Pohrává si s replikami, jejichž několikeré opakování v řadě, třeba s malou obměnou intonace, vybavuje výstup pointami na druhou i na třetí. Nepřekonatelný je v tempové drezuře.

Výsledek je impozantní. Opavská inscenace se takřka přísně drží filmové předlohy. Zákonitosti divadla umožňují ale pohrávat si s významy. Ve Slezsku mají v nákladně zrekonstruovaném divadle kousek k potěše diváků.

Rozhýbat Martina Valoucha (pytlák-hrabě Dubský) nebo Michala Stalmacha (houslista Sedloň, jehož pouzdro s nástrojem je zdrojem vedlejší – groteskní linie komiky), to je na Řád práce. A Hana Vaňková, Kostas Zerdaloglu, Martin Táborský, Roman Slovák na druhý řád.

Celkové hodnocení: 80% 

Petr Šabach: S jedním uchem naveselo

Nakladatelství Listen, Paseka

158 stran

225 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám