Hlavní obsah

Hollywoodský kameraman Edward Lachman rád točí v Evropě

Právo, ČTK, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maratón bezmála stovky filmových představení absolvovali o víkendu návštěvníci pražského Febiofestu jen v Cinestaru Anděl. Další projekce probíhaly v kině Ponrepo a v odletové hale terminálu 2 ruzyňského letiště, kde se hrají zadarmo filmy o letištích a letadlech.

Foto: Profimedia.cz

Febiofest 2011: zleva režisér Ivan Fíla a kameraman Edward Lachman a oceněný Fridrik Thór Fridriksson

Článek

V rámci pocty osobnostem světové kinematografie přivítal festival původem íránského režiséra Rafiho Pittse a hollywoodského kameramana Edwarda Lachmana, spolupracovníka řady nezávislých amerických režisérů, jako jsou Steven Soderbergh nebo Todd Haynes.

Rafi Pitts uvedl na festivalu své čtyři filmy, mezi nimi Lovce, který měl premiéru v soutěži Berlinale a hrál se například i v Torontu a v Melbourne. Je to příběh muže, který ze zoufalství bere spravedlnost do svých rukou, a Pitts v něm ztvárnil hlavní roli.

„Kritické filmy by měly přesvědčit lidi, kteří s vámi nesouhlasí,“ řekl Pitts, který natočil snímek jako obraz současného Íránu a jako varování před tím, co ještě může nastat.

Lachman zase mluvil o vztahu kameramana a režiséra.

„Snažím se ho s nimi navázat už při přípravných pracích. Ne všichni však jsou tomu nakloněni, připadá jim, že zasahuji do jejich kompetencí,“ vysvětlil a přiznal, že dvakrát byl během filmování od kamery vyhozen.

„Také proto pracuji rád v Evropě, kde je větší tradice považovat práci kameramana za výtvarné umění a tvorbu, zatímco v Americe připomíná natáčení spíš výrobní linku,“ dodal Lachman. Febiofest uvádí tři snímky, na nichž se Lachman podílel, a také jeho režijní debut z roku 2002 Ken Park, který natočil společně s Larrym Clarkem.

Za film Daleko do nebe režiséra Todda Haynese získal na mezinárodním festivalu v Benátkách cenu za mimořádný přínos a o rok později byl za něj nominován na Oscara za nejlepší kameru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám