Hlavní obsah

RETRO VÍKEND: Michael Jackson, otec kytary Fender a Claptonova tragédie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátém díle sobotního RETRO VÍKENDU se podíváme na dvacet let staré smutné události, které ovlivnily Erika Claptona. Šťastný den měl tehdy naopak král popu Michael Jackson.

Foto: Files, Reuters

Michael Jackson

Článek

Před 20 lety

Před dvaceti lety se v New Yorku zabil malý syn Erika Claptona Conor. Údajně se o něj měla starat matka Lori Del Santová, ale ta z bytu odešla a dítě vypadlo z okna v 53. patře. Clapton v budově nebyl.

Po této události upadl kytarista do deprese a až po delší době se s ní vyrovnal pomocí hudby, konkrétně písničky Tears in Heaven, která se během devadesátých let stala obrovským hitem.

Album Unplugged, kde najdete nejkrásnější verzi, vyšlo v roce 1992. Obsahuje také akustické předělávky Layly, Before You Accuse Me, Hey Hey nebo Lonely Stranger a Nobody Knows You When You're Down and Out. Unplugged dostalo šest cen Grammy a okamžitě vyletělo na první příčky hitparád. Jen v Americe se ho prodalo přes 10 miliónů kusů.

Neuvěřitelnou náhodou je, že pouhý den po smrti Conora zemřel Leo Fender, který vymyslel a sestrojil elektrickou kytaru Fender. A právě Clapton hrával na vpravdě kultovní model Stratocaster.

A znovu před 20 lety...

Ve stejný den, kdy zemřel Claptonův syn (20. března) se Michael Jackson oficiálně stal nejlépe placeným umělcem všech dob. Podepsal smlouvu s gigantem Sony, která mu měla zaručit přísun 1 miliardy dolarů. Kdyby hoši ze Sony tehdy věděli, že brzy přijde doba mp3, asi by si to hodně rychle rozmysleli...

V roce 1991 Jackson vydal slušné album Dangerous s hitem Black or White a od té doby už šla jeho kariéra jenom dolů. Nedařilo se mu nahrát pořádné album a navázat na globální úspěch Thrilleru. Měl stále větší deprese, vláčeli ho po soudech a pomalu se z něj stávala rozklepaná psychická troska závislá na lécích, které ho nakonec zabily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám