Hlavní obsah

Obrazy od Toyen se vydražily za 18 miliónů Kč

– Praha
Právo, far

Jeden z největších tahounů středeční večerní aukce, vzácný abstraktní obraz s názvem Geometrická kompozice (1926) od slavné surrealistické malířky Toyen, se v pražském Topičově salonu prodal za vyvolávací cenu 11,5 miliónu korun. S aukční přirážkou se částka vyšplhala na více než 13,5 miliónu korun.

Článek

Právu to potvrdil Jiří Rybář, ředitel síně 1. Art Consulting Brno – Praha, která dražbu společně s Adolf Loos Apartment and Gallery pořádala.

Ve středu se za vyvolávací cenu 6,5 miliónu Kč prodalo i další dílo od Toyen (Marie Čermínová) – olej na plátně pojmenovaný Brázda v zrcadle (1959).

„Geometrickou kompozici koupila jedna významná pražská galerie,“ prozradil Právu Jiří Rybář, kdo koupil obraz, který byl ve vlastnictví Toyen až do její smrti. V roce 1983 se prodal v pařížské aukci do soukromé sbírky a dosud byl součástí dlouhodobé zápůjčky ve Veletržním paláci. „Je to úspěch, vyvolávací ceny byly vysoké. Jsou to zajímavé věci, ale kupců, kteří by se mohli o takové obrazy utkat, je omezený počet,“ komentoval Právu šéfredaktor odborného Artplus.cz Jan Skřivánek.

Dalšími zajímavými položkami byly dva výjimečné obrazy od Jana Zrzavého (dohromady skoro za 8 mil. Kč), dvě vzácná zátiší od Emila Filly nebo obrazy od Mikuláše Medka, Václava Boštíka či Ladislava Sutnara.

Během aukčního večera se podle Rybáře prodalo 70 procent děl, celkově aukce vynesla 60 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám