Hlavní obsah

Febio: přijede režisér Společnosti mrtvých básníků i Viscontiho herec Berger

Novinky, Stanislav Dvořák

Osmnáctý ročník filmového festivalu Praha - Febiofest začíná už 24. března. Přivítá slavného hollywoodského režiséra Petera Weira (Společnost mrtvých básníků) nebo herce Helmuta Bergera. Navíc tam zahraje 50 kapel.

Článek

Šéf Febiofestu Fero Fenič představil kromě hostů také nové sponzory a dodal, že město Praha letos akci podpořilo výjimečně štědře (5 miliónů korun). Primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že "festival vnímá jako významnou věc pro propagaci Prahy a divákům přeje, aby v kinosálech viděli vše, co vidět chtějí."

Zájem o předprodej je velký. Podle pořadatelů se už prodalo 12 859 lístků a největší poptávka je po švédských, asijských a queer filmech (tématika sexuálních menšin).

Helmut Berger je představitelem hlavních rolí ve známých filmech Luchina Viscnotiho (Soumrak bohů, Ludvík). Peter Weir je nejslavnější australský režisér, pracuje však převážně v Hollywoodu. Největší úspěch zaznamenal s filmem Společnost mrtvých básníků a k výrazným patří i Galipoli, Zelená karta a Truman Show. Do Prahy osobně přiveze svou ponurou novinku z období sovětského teroru Útěk ze Sibiře.

50 koncertů zadarmo

Dalšími hosty bude třeba režisér íránského původu Rafi Pitts a turecký scenárista a režisér Semih Kaplanoglu, jehož filmy se vyznačují neuspěchaným meditativním stylem (např. filmy Vejce, Mléko a Med).

V neposlední řadě k festivalu patří 50 koncertů kvalitních alternativních skupin (ska, reggae, dub, funky, afrobeat, latino, jazz...), v podzemí centra Cinestar na pražském Andělu. Všechny koncerty budou zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám