Hlavní obsah

Natáčení Hobita po letech problémů konečně začíná

Novinky, Stanislav Dvořák

Natáčení léta diskutované adaptace Hobita J.R.R. Tolkiena právě začíná na Novém Zélandu. Celý štáb je velmi natěšený, uvedl asistent režiséra Petera Jacksona Matt Dravitski.

Článek

Film provázela dlouhá série problémů, která jej několikrát vrátila na začátek. Hobit je ale už předem považován za hit s obrovským komerčním potenciálem, takže studia by udělala cokoliv, aby svého malého hrdinu dostala do kin.

Nejdříve šlo o nedostatek financí a práva na distribuci, pak odešel režisér Guillermo Del Toro a nakonec novozélandské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli údajně nevýhodným smlouvám, které jim Američané nabídli.

Představitel Bilba Martin Freeman ještě nedávno smutně žertoval, že jsou "připraveni točit hned v roce 2015".

Vrátí se Blanchettová i McKellen

Teď už jsou všichni (hobit, trpaslíci, Gandalf) na place a pracují na filmu, který by se měl stát trhákem roku 2012.

Trpaslíky hrají Richard Armitage (Thorin Oakenshield), Ken Stott (Balin), Graham McTavish (Dwalin), William Kircher (Bifur), James Nesbitt (Bofur), Stephen Hunter (Bombur), Rob Kazinsky (Fili), Aidan Turner (Kili), Peter Hambleton (Gloin), John Callen (Oin), Jed Brophy (Nori), Mark Hadlow (Dori) a Adam Brown (Ori).

Dále se ve filmu objeví Cate Blanchettová (Galadriel), Elijah Wood (Frodo) nebo Ian McKellen (Gandalf).

Spoustu práce budou mít i výtvarníci a designéři Dan Hennah, Alan Lee a John Howe, hudbu skládá a nahrává Howard Shore, make up a vlasy dělá Peter King. Kostýmy vyrobili Ann Maskrey a Richard Taylor.

Točit se bude ve známých lokacích vesnice Matamata, kde už je dlouho postavený Hobitín a další kulisy, přičemž za kamerou bude stát Andrew Lesnie.

Hobit je tak obrovskou investicí, že dokonce zahýbal s kurzem novozélandské měny. Odhaduje se, že celkově do země přinese asi 1 miliardu amerických dolarů a tamní vláda poskytla Hollywoodu pobídky a slevy na daních v hodnotě 100 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám