Hlavní obsah

Osobnosti: Helena nám bude chybět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ/PRAHA

Zpráva o úmrtí legendární herečky Heleny Růžičkové zasáhla mnoho Čechů. Ti, kteří ji znali dobře, ovšem říkají, že by určitě nechtěla, aby se nad její smrtí truchlilo. Podle režiséra a scenáristy Zdeňka Trošky se poslední rozloučení s herečkou uskuteční v pátek 9. ledna od 12:00 hodin ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze.

Článek

"Byla součástí každé rodiny v tomto státě. Všichni ji měli rádi, protože Helena byla zosobněný život, energie, radost, vitalita, pozitivní myšlení a optimismus. Myslím si, že by nechtěla, aby se nad její smrtí truchlilo. Určitě by přivítala, aby se na ni vzpomínalo s úsměvem a radostí, které sama po celý život rozdávala," řekl Troška.

Připomněl citát z díla Antoine de Saint - Exuperyho, který napsal - Zarmoutí tě to, budu vypadat jako mrtvý, ale nebude to pravda. "A já si myslím, že Helena tady zůstává, i když od nás odešla," dodal režisér.

Úmrtí populární herečky komentoval v diskusním pořadu Sedmička televize Nova i prezident Václav Klaus. Prohlásil, že Helena Růžičková byla neopakovatelná tím jak vypadala, jak se chovala a tvářila. "Myslím, že jsme ji měli všichni rádi a bude nám všem chybět," uvedl.

Sbohem lásko, já jedu dál

Publicistka Marie Formáčková, která s Růžičkovou připravila trilogii Deník mezi životem a smrtí o jejím boji se zhoubnou chorobou, řekla, že poslední rozloučení by nemělo být smutné. "V krematoriu má na Helenino přání v podání Josefa Laufra zaznít píseň Sbohem lásko, já jedu dál, ale i šlágr Chtěla bych tančit jen z muzikálu My Fair Lady," uvedla.

Po zpopelnění bude Růžičková rozptýlena na zahradě své chalupy ve Slatině u Horažďovic. Stejně jako loni její manžel a před pěti lety syn Jiří, rovněž herec.

Komponovaný večer nazvaný Pocta Heleně Růžičkové zařadil Fero Fenič do programu přehlídky Febiofest, jejíž 11. ročník bude v Praze zahájen 22. ledna. "Režisérka Dagmar Smržová natáčela s Helenou loni v září pro febiovský cyklus Zpověď. Tento dokument doplníme archivními a méně známými záběry," řekl Fenič. Česká televize zopakuje tento snímek v den hereččina pohřbu v pátek 9. ledna pozdě večer na programu ČT1.

Televize Prima zařadí v neděli večer aktuálně pořad Slunce, seno, Helena, který vznikl loni v Hošticích, kde se po letech sešli tvůrci úspěšného seriálu těchto komedií. TV Nova kvůli úmrtí Heleny Růžičkové v neděli večer program měnit nebude. Právu to řekla šéfka skladby program Jaroslava Vokurková.

Helena Růžičková zemřela v neděli po dvouletém statečném boji s rakovinou v plzeňské fakultní nemocnici. Byla tam hospitalizována několikrát, naposledy před Silvestrem kvůli velkým bolestem a selhávání ledvin. Lékaři ji uvedli do umělého spánku, z něhož se ráno už neprobrala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám