Hlavní obsah

Skupina Smokie: Internet devalvoval hodnotu hudebních nahrávek

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Britská rocková skupina Smokie má v České republice stabilní a věrné fanouškovské zázemí. Není proto divu, že tu třikrát vystoupí. Představili se ve čtvrtek v Brně, dále zahrají v Pardubicích a Plzni. Přivezli jak klasické hity, tak písničky ze svého loňského alba Take A Minute. Na otázky odpověděl klávesista Martin Bullard.

Článek

Na hudební scéně jste už od roku 1964. Jaký je recept pro to, aby kapela vydržela tak dlouho?

Možná to má co do činění s tím, že naše písničky jsou jednoduché a upřímné. Nebo je to zřejmě i tím, že jsme jeli na turné po celém světě a všude jsme si získávali fanoušky. Asi se nám vyplácí tvrdá práce. Přesný recept ale neznám a možná je lepší to neanalyzovat.

V současné sestavě je jen jeden ze zakládajících členů – Terry Uttley. Nevyčítají vám fanoušci, že je to málo?

Lidé to komentují velmi výjimečně, protože v tomhle složení jsme už patnáct let. Zvykli si a přijímají nás tak, jak jsme. Znamená to, že existuje celá generace mladých lidí, kteří ani netuší, kdo v kapele byl v roce 1974. Smokie mají fanoušky ze všech svých období. Vypadá to, že se našim fanouškům líbí, jak teď zníme a vypadáme.

Od roku 1964 se světová hudební scéna velice změnila. Myslíte si, že to bylo vždy k lepšímu?

Některé novinky, jako třeba internet, naši hudbu víc zpřístupnily, to je objektivní názor. Právě internet ovšem naopak devalvoval hodnotu nahrávek. Podstatné je, že se živé hraní nijak zvlášť nezměnilo. To je jistota, na kterou se můžeme spolehnout, dokud budou lidé o živou hudbu stát.

Jaké kapely vás v začátcích nejvíce ovlivnily?

Já u toho tehdy nebyl, ale Terry říká, že to byli zejména Hollies, Beatles a Small Faces. Hollies zejména kvůli fantastickým melodiím, Beatles kvůli svým úspěšným hitům a Small Faces kvůli rockovému postoji, ve kterém byl nadhled. Později měli na kapelu velký vliv i Crosby, Stills And Nash.

Se kterou kapelou, s nimiž jste přišli do kontaktu, byla největší zábava?

Užili jsme si spoustu legrace s mnoha různými kapelami. Nebylo by fér vybrat jednu na úkor druhých.

Loni vyšlo vaše nové album Take A Minute. Můžete ho charakterizovat?

Nahrávali jsme všichni najednou, a to pouhých dvanáct dní. Některé písničky jsou podle mě ty nejsilnější, jaké jsme nahráli za posledních dvacet tři let. Celá deska má podle mě naprosto fantastickou atmosféru. Jsme na ni hrdí.

Jaká témata v textech jsou pro současné Smokie zásadní?

Láska a štěstí. Nic zvláštního, ale je to tak. O dalších věcech v hudbě nepřemýšlíme.

V posledních letech vydáváte nová alba celkem pravidelně. Je to pro rockovou kapelu důležité?

Je dobré mít nový materiál, abychom mohli čas od času pozměnit podobu našich koncertů. Baví nás přicházet s novým programem. Nejdůležitější jsou pro lidi staré hity, ale ti, kdo nás už viděli, chtějí slyšet i čerstvé kousky. Proto hrajeme obojí.

Historie kapely v kostce
Smokie přišli na svět v Anglii v roce 1964 jako The Yen. Pak změnili název na Essence, Elizabethans či Smokey, a až v polovině 70. let minulého století se dohodli na definitivním Smokie.
V roce 1975 kapela prorazila do rockové špičky pod vedením producenta Nickyho China. Během let se její sestava několikrát proměnila, ale melodický rock jako poznávací znamení zůstal.
K nejznámějším hitům patří Living Next Door To Alice, If You Think You Know How To Love Me, Lay Back In The Arms Of Someone nebo Don’t Play Your Rock’n’roll To Me či Needles And Pins.
Z původní sestavy je dnes v kapele pouze baskytarista a zpěvák Terry Uttley.

Další koncerty v Česku

18. 3. Pardubice

19. 3. Plzeň

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám