Hlavní obsah

Vladivojna La Chia: Cítím v sobě skladatelskou univerzálnost

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivojna La Chia napsala hudbu k filmu Nevinnost. V deníku Právo se svěřila, proč si vybral Jan Hřebejk právě ji a jak je na tom s novým albem.

Článek

Víte, proč si Jan Hřebejk vybral k hudební spolupráci na Nevinnosti právě vás?

Vyhlédl si mě prý už v době, kdy jsem zpívala ve skupině Banana. Měl rád naše druhé album Trip a říkal mi, že byl přesvědčen, že naše kapela bude nejlépe fungovat naživo. Když mi před dvěma lety vyšlo album Tajemství Lotopu, napsal mi e-mail, že se mu strašně líbí. Po pár dalších mailech jsme se sešli a z toho se vyvinula spolupráce.

Jaký postup jste zvolila?

Vyprávěl mi, že připravuje nový film, který se bude jmenovat Nevinnost, a že z Tajemství Lotopu cítí atmosféru, kterou by tam rád měl obsaženou. Já mu navrhla, že vytvořím zcela novou hudbu, ve které zachovám svůj rukopis. Za tři dny jsem si šla pro scénář a za dalších pár dnů jsem napsala několik prvních motivů.

Chtěla byste dál pokračovat v psaní hudby pro filmy?

Určitě. Honza Hřebejk mě oslovil kvůli tomu, že nálada alba Tajemství Lotopu mu přišla blízká náladě jeho filmu. Našel mezi mou tvorbou a filmem jistou paralelu. Chtěl po mně, abych byla sama sebou a abych při skládání upřednostnila ženský element. Kdyby přišla nějaká další nabídka, určitě by měla jiné zadání. Vnitřně cítím, že bych se jí nebála.

Dokázala byste pozměnit i svůj poměrně charakteristický autorský rukopis?

To by bylo nutné, protože by samozřejmě nikdo nechtěl, abych se opakovala. Asi narážíte na to, že skladatel filmové hudby musí být univerzální. Cítím však v sobě, že určitou šíři skladatelské univerzálnosti mám. Myslím, že bych se s tím dokázala popasovat.

S albem Tajemství Lotopu jste uspěla v Německu. Využila jste toho nějak?

Deska se předloni stala nahrávkou měsíce v kultovním hudebním domě Dussman v Berlíně. Jsem neustále v kontaktu s jedním tamním manažerem, který je teď nadšený ze soundtracku k Nevinnosti. Moje muzika se mu strašně líbí a od vydání Tajemství Lotopu plánuje, že by mi v Německu pomohl připravit turné. Všechno jde ale postupně a pomalu, protože nemám žádný velký produkční tým, takže si všechno musím zařídit v podstatě sama se svým manažerem.

V jakém stadiu je příprava vašeho nového alba?

Je hotové. Mělo už vyjít, ale odsunula jsem ho kvůli Nevinnosti. Bude tedy až na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám