Hlavní obsah

Jeden svět ocení filmy o pronásledování homosexuálů i o ruských alkoholicích

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Jeden Svět zakončí ve čtvrtek večer slavnostní předání cen v pražské Lucerně. K úspěšným patří letos film Sto osm o teroru proti homosexuálům v latinské Americe, Věznice Írán nebo snímek Vodka Factory, který sleduje věčné prokletí Ruska – alkoholismus.

Článek

Cena za nejlepší film patří snímku Sto osm (Cuchillo de Palo / Renate Costa / Španělsko). Podle poroty jde o odvážný a strhující detektivní příběh. Odhalováním tajemného života a smrti svého strýce zkoumá režisérka Renate Costa kriminalizaci a represe vůči homosexuálům za paraguayského diktátorského režimu v osmdesátých letech dvacátého století.

Cenu za nejlepší režii získá dokument Věznice Írán (The Green Wave / Ali Samadi Ahadi / Německo, Írán). Sleduje íránské lidové hnutí z roku 2009 za pomoci strhujícího vyprávění a inovativního využití moderních sociálních médií, jako jsou blogy nebo Twitter, a dalších technik, například animace.

Zvláštní uznání putuje k tvůrcům filmu Vodka Factory (Jerzy Sladkowski / Švédsko).

„Film představuje dvě generace žen v malém ruském městě v konfrontaci se světem definovaným agresivními a věčně opilými muži. Bez příkras pojednává o problémech domácího násilí, situaci svobodných matek, právech dětí a ambicích nesezdaných žen všech generací. Nečiní tak násilně, ale tím, že velice jemně splétá všechny tyto problémy do charakteru postav s velice hlubokým, humanistickým – až Čechovovským – cítěním,“ popisuje členka hlavní poroty Ozlem Dalkiran.

Diváckou cenu získá německo-rakouský film Na stupních vítězů Jana Tenhavena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám