Hlavní obsah

Toyen z Národní galerie jde do dražby

Právo, Peter Kováč

Obraz slavné surrealistické malířky Toyen Geometrická kompozice ještě minulý týden visel jako zápůjčka v expozici Národní galerie. Nyní je ale už v Praze nabízen volně na prodej. Vlastník se rozhodl, že ho nechá vydražit na aukci, kterou v Topičově salónu uspořádá ve středu 23. března 1 Art Consulting Brno–Praha a Adolf Loos Gallery. Vyvolávací cena je 11,5 miliónu korun, konečná částka by mohla vystoupat až na 15 miliónů.

Foto: Archiv, Právo

Výřez z obrazu Geometrická kompozice od Toyen

Článek

Dílo z roku 1926 (výřez na obrázku) je jedním z mála abstraktních obrazů malířky.

Sama autorka si ho cenila natolik, že byl trvale ozdobou jejího pařížského bytu.

Malba se stala součástí až pozůstalostní dražby v roce 1982 – tehdy si ji koupil majitel aukční síně, která prodej organizovala. Současným vlastníkem je český sběratel. Národní galerie bude podle sdělení organizátorů usilovat o to, aby se dohodla s budoucím majitelem o další zápůjčce díla do Veletržního paláce.

Celkově pražská aukce nabídne 50 obrazů klasiků moderního umění v souhrnné vyvolávací ceně 52 miliónů Kč. Všechna díla si diváci mohou v Topičově salónu prohlédnout už od včerejška.

Foto: Archiv, Právo

Výřez z obrazu Geometrická kompozice od Toyen

Reklama

Související témata:

Související články

Ostrov od Toyen má cenu přes šest miliónů

Za 6,6 miliónů korun vydražila Aukční síň Procházka v neděli v českobudějovickém Hotelu malý pivovar obraz od představitelky českého surrealismu Toyen s názvem...

Výběr článků

Načítám