Hlavní obsah

Otakar Vávra získal cenu Trebbia za celoživotní dílo

Právo,
Praha

Mimořádnou Evropskou cenou Trebbia za celoživotní dílo byl v neděli večer v pražském Obecním domě oceněn filmový režisér Otakar Vávra. Ceny, udělované už pojedenácté, vznikly z podnětu pražské Galerie Miro.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otakar Vávra se svou knihou vzpomínek

Článek

Kromě Vávry ceny za podporu umění letos obdrželi Jan Mojto, německý filmový producent, a Aleksander Nawrocki, polský vydavatel, spisovatel a literární kritik. Za tvůrčí činnost pak Tibor Huszár, slovenský fotograf, János Bán, maďarský divadelní a filmový herec, Oleg Tabakov, ruský divadelní a filmový herec a jako mecenáš umění Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice Holding.

Za přínos k dialogu národních kultur byla oceněna Česká centra, vládní agentura propagující českou kulturu ve světě. Benefiční galavečer s předáváním cen byl vysílán přímo Českou televizí a Pražská komorní filharmonie v jeho průběhu uvedla i světovou premiéru předehry Sylvie Bodorové Trebbia 2011.

Trebbia má dodnes 43 laureátů ze 14 zemí světa a na benefiční účely doposud přispěla částkou osm miliónů korun. Název ocenění je odvozen od italské řeky, u níž podle legendy žil sv. Roch, ochránce proti moru. Jemu císař Rudolf II. zasvětil v roce 1599 kostel na Strahově jako poděkování, že mor nezasáhl Prahu. U Sv. Rocha sídlí od roku 1994 Galerie Miro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám