Hlavní obsah

RETRO Víkend: Beatles, Jefferson Airplane a "dvojnice" Arethy Franklinové

Novinky, Stanislav Dvořák

V tomto vydání RETRO Víkendu se díky několika kulatým výročím podíváme na zoubek hipíkům Jefferson Airplane, fantastické zpěvačce blues, soulu a gospelu Candi Statonové a prvnímu vystoupení Beatles v Cavern Clubu.

Článek

Před 50 lety 

Před 50 lety vystupovali "brouci" poprvé pod názvem The Beatles v liverpoolském  Cavern Clubu. Bylo to po návratu z Hamburku. Propagace prý byla tehdy zmatená a někteří Angličané si mysleli, že přijela německá skupina. Ke kultovnímu klubu Beatles každopádně patří, odehráli tam téměř tři stovky koncertů.

Před 70 lety

Před sedmdesáti lety, v březnu 1941, se narodila výborná americká zpěvačka Candi Statonová, která ze začátku kariéry v šedesátých letech působila tak trochu jako dvojnice legendární Arethy Franklinové - stejný typ hudby, aranže, texty, podobný hlas a gospelové kořeny...

Candi Staton: He Called Me Baby

V bouřlivém roce 1968 se Candi rozhodla pro sólo kariéru. Zvolila si southern soul, což je nekomerční odnož soulové hudby, v podstatě blues s gospelovým nádechem. Zatímco Arethě Franklinové se říkalo „královna soulu“, Candi byla „první dáma southern soulu.“

Mimořádného úspěchu dosáhla s coververzemi Stand by Your Man a In the Ghetto. Naprosto skvělé jsou ale také Heart on the String nebo I'm Just A Prisoner (Of Your Good Lovin) a He Called Me Baby.

A znovu před 70 lety...

V březnu 1941 se kromě Candi vyklubal na svět ještě jeden výborný muzikant Paul Kantner, rocker, folkař a zakladatel psychedelických klasiků Jefferson Airplane.

V létě 1965 se potkal se zpěvákem Marty Balinem v jednom klubu v San Francisku. Kantner už chvíli vystupoval po boku lidí jako Jerry García nebo Janis Joplin, a Marty také měl jisté zkušenosti, ale nikdo z nich ještě pořádně neprorazil.

Přidal se k nim kytarista Jorma Kaukonen a teprve později v roce 1966 přijali krásnou hippie zpěvačku Grace Slick, bývalou modelku, která se stala symbolem skupiny a obecně i celé éry drog a volné lásky. To samé platí pro jejich nejzásadnější nahrávky Somebody to Love a White Rabbit. Atmosféra druhé poloviny 60. let z nich doslova sálá - uhrančivý hlas osudové femme fatale Grace a zkouřené texty o králících...

Máte nějaké návrhy a vzkazy k RETRO Víkendu? Kontakt na autora: dvorak-ankety@seznam.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám