Hlavní obsah

Za každou přečtenou knihu děti získají padesát korun

Právo, Marek Přibil

Příští týden odstartuje ojedinělá soutěž o nejoblíbenější dětskou knížku. Projekt Čtení pomáhá má zároveň přilákat děti k literatuře tím, že za každou přečtenou knihu dostanou virtuální finanční obnos (50 korun), který následně pošlou vybrané dobročinné organizaci. Ročně se takto rozdělí deset miliónů na více než 100 dobročinných skutků.

Foto: Profimedia.cz

Projekt Čtení pomáhá má zároveň přilákat děti k literatuře tím, že za každou přečtenou knihu dostanou virtuální finanční obnos.

Článek

„Číst knížky je jako odemknout klíčem abecedy komnatu s pokladem. Tam se slova mění v obrazy a v pocity, které se rodí v čtenářově hlavě a srdci a jsou jedinečné a hluboké. Nepodaří-li se nám předat dětem tento klíč, přetrhneme i řetěz porozumění mezi generacemi,“ řekl ve čtvrtek herec a scénárista Zdeněk Svěrák.

Ten akci podpořil spolu s moderátorem a hudebníkem Markem Ebenem či autorkou dětských knih Alenou Ježkovou. Finančně projekt zaštítil šéf ČEZ Martin Roman, který se k podpoře akce prý rozhodl poté, co viděl špatné výsledky českých žáků v mezinárodním srovnání znalostí PISA. V něm se čeští školáci zhoršili nejvíce ze všech sledovaných zemí. Největší propad byl právě u čtenářské gramotnosti.

Hlasování od 15. března

„Mně se na tom líbí, že to využívá počítačové gramotnosti dětí k tomu, aby se od toho počítače hnuly někam jinam,“ konstatoval Svěrák.

Na internetových stránkách ctenipomaha.cz si totiž budou moci malí čtenáři vybírat ze seznamu 40 doporučených knížek. Je mezi nimi například Ferda Mravenec, Robinson Crusoe nebo Děti z Bullerbynu. Eben prozradil, že při výběru „lobboval“ třeba za Medvídka Pú. Vždy po přečtení některé z nich děti zodpoví kontrolní otázky a poté získají kredit 50 korun.

Hlasování o nejlepší knihu začne 15. března. Vedle doporučených pohádkových knížek lze do soutěže nominovat i další oblíbené dobrodružné nebo humoristické příběhy. Nejoblíbenější kniha bude zveřejněna 8. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám