Hlavní obsah

Vyšly znovuobjevené nahrávky s Janem Werichem

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České gramofirmy pochopily, jak obrovský poklad se skrývá v hudebních, filmových i rozhlasových archívech. Tam všude lze nalézt nahrávky s Janem Werichem. Přestože by se zdálo, že za dvacet let po převratu již bylo vydáno a objeveno vše podstatné, zdaleka to tak není.

Foto: archiv, Novinky

Supraphon vydal novinku Jan Werich – Poklady z archívu, Radioservis vydal nahrávku Jan Werich a Semafor.

Článek

Za nové objevy vděčíme pátrání odborně vybavených „hledačů“, specialistů na „werichologii“. Mezi nimi zaujímají přední místo Ondřej Suchý, Naďa Dvorská a Jindřich Kučera. Ti jsou podepsáni i na dvou albech, která nyní vyšla.

Poklady z archívu

Supraphon vydal novinku Jan Werich – Poklady z archívu. Suchému, Dvorské a Kučerovi se podařilo do ní zařadit například Werichovu řeč k otevření výstavy k tisíciletí českého židovstva v roce 1968, přemítání o kontrašpionáži, přírodě, Villonovi či vzpomínky na herce Vojtu a Vydru.

Skvělým bonusem alba je anglický projev Werichova alter ega Jiřího Voskovce z podzimu 1968, v němž vysvětluje Američanům „instituci“, kterou je v Čechách Werich.

Jan Werich a Semafor

Radioservis vydal nahrávku Jan Werich a Semafor. Ta v názvu trochu klame – Werich je jen jedním z účinkujících a ke slovu se dostane jen občas.

CD je přitom raritou, neboť je záznamem setkání v pražské Lucerně z roku 1966, kde se sešli tzv. Spřízněné duše gramotinglového rozhlasového pořadu Jiřího Suchého.

Vedle Suchého, Wericha a Šlitra kouzlí hlavně moderující Miroslav Horníček a uvolněnost doby je znát z písniček i z odpovědí na dotazy publika.

Editorem je tentokrát sám Ondřej Suchý a případné posluchače upozorňuji, aby si nepletli tento večer z Lucerny s tím v roce 1977, kde naposledy Werich vystoupil na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám