Hlavní obsah

Respekt slibuje další invazi afrických skupin i trance music z čínských hor

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražský hudební festival Respekt proběhne 11. a 12. června na Štvanici. Opět přijede řada světových jmen - Souad Massi, Staff Benda Bilili, Oudaden či Getatchew Mekurya.

Článek

Souad Massi patří vedle Rachida Tahy k nejznámějším alžírským hvězdám. Skladatelka a zpěvačka se usadila ve Francii a severoafrické tradice posunuje dál pod vlivem západní kytary. Na její poslední desce se podílel i legendární britský rocker Paul Weller.

Další Afričany Staff Benda Bilili popisuje mluvčí festivalu Albert Švec jako "skupinu pouličních hudebníků z Konga, z nichž většina jsou vozíčkáři a navzdory handicapům jde o jednu z nejlepších současných live kapel."

Jejich mix afrických, kubánských a jamajských rytmů s americkým blues zní skutečně pozoruhodně. Etno vokály někdy přerušují kytarová sóla, která dokážou přejít i do psychedelie.

Wang Li přiváží trance music z horských oblastí Číny, hraje na nástroj zvaný brumle či jews harp. Getatechew Mekurya a The Ex & Guests pocházejí z Etiopie a techniku krále etiopského saxofonu, 74letého Getatchewa Mekurii někteří srovnávají s freejazovými postupy Ornetta Colemana ci Alberta Aylera, ale Mekuria k ní dospěl aniž by americkou scénu znal. Oudaden je jednou z úspěšných afrických skupin, které kreativně čerpají z tradiční berberské hudby.

Další účinkující budou ohlášeni v průběhu jara. Do 14. 3. jsou lístky za 400 Kč na oba dny, pak za 550 korun (v síti Ticketpro).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám