Hlavní obsah

Fotografiím Michela Comteho dominují ženy, jejich nespoutaná osobnost, něžnost i živočišná krása

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský fotograf Michel Comte začínal jako samouk, a nebýt proslulého návrháře Karla Lagerfelda, možná by dnes tento „rytíř fotografie“ fotografoval nanejvýš svatby a pohřby.

Článek

Štěstěna přeje připraveným a ze Švýcara se postupně stal jeden z nejžádanějších módních a portrétních fotografů.

Své velkoformátové černobílé i barevné akty a portréty vystavuje do 3. dubna v pražských galeriích Leica a Vernon. A je na co se dívat, neboť hlavním tématem je jednoduše žena, její nespoutaná osobnost, něžnost, živočišná krása.

Pózovaly Bruniová, Houstonová i Cruzová

Důvěru v jeho um vložily hvězdy jako první dáma Francie a modelka Carla Bruniová, zpěvačka Whitney Houstonová, modelky Helena Christensenová, Cindy Crawfordová nebo herečky Penélope Cruzová, Sophia Lorenová a Geraldine Chaplinová. A právě vnučka legendárního komika o Comteovi řekla, že je „potulný rytíř fotografie: tulák, dobrodruh, nomád s fotoaparátem“.

Některé jeho módní magazínové „produktovky“ jsou udělány tak výjimečně a citlivě, s příběhem a nečekanou kompozicí, že je povýšil na umělecká díla se silnou dávkou spontánnosti a lehkosti. Prý jsou také často nefalšovanými momentkami, prozradil Comte.

Snímky Ferrari, Súdánu a Afghánistánu

Šestapadesátiletý autor ikonického snímku zpěvačky Tiny Turnerové se mimo jiné s fotoaparátem pohybuje kolem závodních stájí Ferrari, věnuje se i reportážím z konfliktních oblastí Súdánu, Afghánistánu nebo Iráku.

Expozice nazvaná Not Only Women s podtitulem Ženské ikony naší doby je v konkurenci současných pražských (nejen) fotografických výstav příjemným zpestřením. Je profesionálně udělanou přehlídkou, která bohužel zároveň ukazuje, jak často se jinde návštěvník setkává s uměním druhé a třetí kategorie, ovšem povyšovaným do první ligy.

Reklama

Výběr článků

Načítám