Hlavní obsah

České dokumentární filmy jsou na internetu legálně zdarma

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový portál Docalliancefilms.cz nabízí zdarma k vidění některé dokumentární filmy, které byly nominovány na Českého lva. Jedná se o snímky Nesvatbov, Medvědí ostrovy, Drnovické catenaccio a 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna.

Článek

Filmy budou zdarma k vidění do neděle. Bohužel ty nejatraktivnější z nich, Katka a Český mír, nejsou celé, čímž celá akce ztrácí na významu.

Zbylé filmy budou kompletní. Např. režisér Martin Šulík se ve dvoudílném dokumentu 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna zabývá novou vlnou v kulturních a společenských souvislostech epochy šedesátých let. Radim Procházka sleduje v Drnovickém catenacciu bizarní fotbalový příběh moravské vsi, která se v devadesátých letech stala symbolem podivného českého kapitalismu.

Režisér Martin Ryšavý ukazuje v Medvědích ostrovech život správců rezervace ledních medvědů na ostrově ve východosibiřském moři a Erika Hníková zase v Nesvatbově východoslovenskou vesnici, které vládne starosta, jemuž nedají spát nezadaní třicátníci.

Zveřejňování filmů na internetu funguje třetím rokem. Předloni vidělo sedm dokumentárních filmů během jednoho týdne šedesát tisíc uživatelů. Mezi takto nabízenými filmy ke streamování byl tehdy i dokumentární film Občan Havel. Loni vidělo v rámci jednoho týdne nominované nebo oceněné dokumentární snímky třicet tisíc uživatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám