Hlavní obsah

Startuje festival dokumentárních filmů Jeden svět

– Praha
Právo, Kateřina Farná

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět začíná v úterý a pokračovat bude v Praze do 17. března. Poté se přehlídka s hlavními tématy věku navzdory či korupce přesune do 33 měst.

Článek

Soutěžní festival uvede přes stovku dokumentů z téměř 40 zemí, zahájí jej německý snímek Na stupních vítězů, který ukazuje pětici hrdinů ve věku mezi osmdesáti lety a stovkou, jejichž koníčkem je vrcholová atletika.

Uveden bude též portrét bývalého šéfa ropného gigantu Jukos Chodorkovskij, dále dokumenty o korupčních kauzách v Rusku či Itálii nebo na Oscara nominované snímky Umění odpadu či Holka z plakátu.

Předloňský vítěz Jednoho světa Gianfranco Rosi představí snímek o fungování mexické narkomafie nazvaný El Sicario – pokoj 164, uznávaná Jennifer Foxová zase časosběrné dílo Moje reinkarnace, jehož hlavní postavou je syn vysokého tibetského duchovního mistra.

Dětská prostituce každodenní realitou

Zajímavé budou jistě snímky Krev v mobilech, kdy se režisér vypravil do jednoho z největších konžských dolů, kde jsou dětská práce a prostituce každodenní realitou, nebo Hiphopová revoluce, patřící mezi nejkontroverznější díla vzniklá na Kubě.

České dokumentaristy zastoupí kromě Katky ještě snímky Drnovické catenaccio, Vše pro dobro světa a Nošovic, Nebe, peklo nebo nový počin Tomáše Kudrny Po dlouhé noci den o vzpomínkách žen na totální nasazení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám