Hlavní obsah

Cibulková s Etzlerem končí v pražském Divadle Ungelt

Praha

Pražské Divadlo Ungelt ukončilo spolupráci s herci Vilmou Cibulkovou a Miroslavem Etzlerem. Představení, ve kterých účinkují, budou v repertoáru do konce května, v budoucnu se s nimi v Ungeltu nepočítá. Na stránkách této soukromé scény to uvedl její umělecký šéf Milan Hein.

Foto: Miroslav Zajíc, Právo

Vilma Cibulková a Miroslav Etzler

Článek

Důvodem podle něj je, že zmínění herci založili vlastní uměleckou agenturu a pod její hlavičkou nazkoušeli už své nejnovější představení. "Každý herec u nás podepisuje smlouvu, ve které se zavazuje, že svou roli bude hrát, dokud ji bude mít divadlo v repertoáru. Nemíním Vilmě a Mirkovi lpěním na těchto závazcích komplikovat jejich další záměry a plány. Rozhodl jsem se, že všechny hry, ve kterých hrají, stáhnu do konce května z repertoáru a ukončím s nimi spolupráci," vysvětlil Hein.

Série derniér

Diváci tak uvidí naposled 31. března strhující inscenaci Picasso, kterou v české premiéře nastudoval režisér Jiří Svoboda. Milan Kňažko byl za titulní roli nominován na Cenu Thálie, rovněž nominovaná Cibulková ji získala. Derniéru budou mít i představení Všechno jen do putyk a ženským! (12. dubna), Láskou posedlí (6. května), Play Strindberg (7. května) a Origami (22. května).

V internetovém glosáři na stránkách divadla Hein připomíná, že Ungelt je dnes prestižní uměleckou scénou. "Proto u nás - i za minimální honoráře - hrají a chtějí hrát ti nejlepší z nejlepších," napsal a připomněl, že jinde těžko nechají herce mluvit do toho, v čem a s kým budou hrát, natož kdo je bude režírovat.

"V Ungeltu se o tom s kmenovými hvězdami radím, spolurozhodují se mnou. V takové pozici byli Vilma, Oldřich i Mirek. Jejich soukromí nehrálo v mém rozhodnutí ukončit s nimi spolupráci žádnou roli," vysvětlil. Podle něj nasadili například Petr Kostka, Alena Vránová, Jana Štěpánková, Marta Kubišová, Marta Vančurová, František Němec, Václav Postránecký a Jiří Schmitzer kumštýřskou a etickou laťku vysoko.

"Jsou to výrazné individuality, ale zároveň teamoví hráči. Vědí, že jen společně lze dosáhnout vrcholných výsledků. Umějí ocenit práci druhých," dodal Hein. Uznává talent Cibulkové, Etzlera i Kaisera a nebrání jim v tom, aby představení, ve kterých u něj excelovali, uváděli mimo Ungelt. S výjimkou inscenace Šest tanečních hodin v šesti týdnech, ve které už Kaisera nahradil Pavel Kříž.

Oldřich Kaiser ohlásil obnovenou premiéru inscenace Jeffreymu je šoufl v produkci agentury Vrkal na jevišti Divadla U Hasičů na 11. března. Z Ungeltu odešel poté, co kvůli "opakující se nezpůsobilosti dostát závazkům vůči divadlu" s ním ukončili spolupráci. Herec měl problémy s alkoholem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám