Hlavní obsah

Hvězdy Colours: nejdražší etno zpěvák planety Youssou N'Dour

Novinky, Stanislav Dvořák

V létě dorazí na ostravské Colours (14. až 17.7.) poprvé i africký zpěvák, skladatel a aranžér Youssou N'Dour. Muž s hlasem, kterému říkají "tekuté zlato", je v oblasti world music asi jedinou pop hvězdou se vším všudy - včetně na české poměry astronomických honorářů.

Článek

"Stál nás mnoho desítek tisíc eur," prozradila Novinkám organizátorka Colours of Ostrava Zlata Holušová a potvrdila tak, že Youssou opravdu není žádný skromný Afričan s bubínkem.

Talentovaný bohatý muž s naléhavým a sytě barevným hlasem se narodil v Dakaru v roce 1959. Už ve dvanácti prý veřejně zpíval. V sedmdesátých letech se dostal ke skupině Star Band, z níž část členů odešla a pak se přidala k vynikající afro-kubánské partičce Orchestra Baobab, jež by neměla být ani českým posluchačům zcela neznámá.

Sting, Paul Simon, Springsteen...

V roce 1979 zformoval vlastní skupinu Etoile de Dakar a během osmdesátých let se propracoval ke skutečně osobitému zvuku (skupina Super Etoile de Dakar).

Do senegalské tradiční hudby namontoval soul, jazz, reggae a hip-hop a postupně dosáhl na africké poměry neskutečného úspěchu - začal pracovat se Stingem, Peterem Gabrielem, Neneh Cherry, Wyclefem Jeanem, Paulem Simonem či Brucem Springsteenem.

Složil Africkou operu, uváděnou v Paříži v devadesátých letech, založil vlastní studio a vydavatelství, dokonce má vlastní rádio. Je vnímán i jako politicky vlivná osobnost.

Především ale natočil stovky písniček, mezi nimiž vyniká nejslavnější 7 Seconds (spolupráce s Neneh Cherry), globální popový hit z roku 1994, který trůnil na prvních příčkách hitparád prakticky všude.

Reklama

Výběr článků

Načítám