Hlavní obsah

Židovské muzeum vystavuje památky synagogální architektury

Právo, sts
Praha

Židovské muzeum zahájilo novou sezónu výstavou Barokní synagogy v českých zemích. Nejcennější památky synagogální architektury 17. a 18. století, tedy jejich fotografie, plány a několik výstavních exponátů si mohou lidé prohlédnout v muzejní Galerii Roberta Guttmanna do 28. srpna.

Článek

Na letošní rok si Židovské muzeum v Praze přichystalo celý programový blok s názvem Izraelská sezóna, který chce návštěvníkům představit nejen historická díla a letité klenoty židovské kultury, ale bude se snažit českému publiku představit i současnou tvorbu izraelských umělců. Počítá se i s promítáním filmů, hudebními vystoupeními a vzdělávacími projekty.

Všech pět objektů muzea se také zapojilo do programu Opencard. Místo dřívějších 300 korun za plné vstupné tak letos návštěvník s opencard zaplatí 120 korun. Snížené vstupné pro studenty zároveň kleslo na 80 korun.

Židovské muzeum také začalo letos připravovat zásadní proměnu, která by měla všechny objekty, tzn. Pinkasovu synagogu, Klausovu synagogu, Obřadní síň pohřebního bratrstva, Maiselovu synagogu a Španělskou synagogu postihnout do pěti let.

„Nebudeme měnit vnější vzhled objektů, ale chceme využít moderních technologií. Například map a různých aplikací v chytrých telefonech. Chceme propojit stavby, které jsou trochu nepřehledně posety po Josefově. A také zcela změnit výstavní plochy tak, aby se tam vešlo více exponátů z našich bohatých sbírek. Chceme se prostě co nejvíce otevřít široké veřejnosti,“ prohlásila kurátorka muzea Michaela Sidenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám