Hlavní obsah

Brněnský rodák Adolf Loos je kulturní senzací v Londýně

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Královský institut britských architektů hostí ve svém londýnském sídle přehlídku díla brněnského rodáka Adolfa Loose (1870–1933), který patří mezi největší osobnosti moderní architektury 20. století.

Foto: ČTK

Adolf Loos byl hodně ovlivněn secesí, kterou ale později ostře kritizoval.

Článek

Loos většinu života pobýval v Rakousku, máme však to štěstí, že se jedna z jeho nejcennějších staveb nachází v Praze. Jde o Müllerovu vilu, kterou nám společně s brněnskou vilou Tugendhat od Miese van der Roha závidí celý svět.

Loos stavbou manifestoval všechny své zásady nové architektury: oproštění se od ornamentu, moderní technologické řešení, ploché střechy, podoba domu vycházející z účelnosti jeho interiéru.

Výstava potrvá do 3. května

Právě vila Františka Müllera je jedním z hlavních objektů přehlídky, která začala v Londýně minulý týden a potrvá do 3. května. Loos ale vytvořil v Česku více staveb a také tu navrhoval nábytek a interiérové vybavení. Výstava mapuje celou tuto tvůrčí etapu umělcova života. Jde o projekty realizované v letech 1907– 1933 v Praze, Brně a Plzni.

Expozice nabízí také nábytek z rodinného domu Jana Brummela v Plzni, sklo a další předměty z vily v Hrušovanech u Brna, z vily Konstandt v Olomouci a z Müllerovy vily, které ještě nikdy nebyly v Británii vystaveny. Celá akce je reprízou české výstavy Adolf Loos – dílo v českých zemích, kterou před třemi roky pořádalo Muzeum hlavního města Prahy.

Akce má po týdnu značný ohlas, pozornost jí věnovala britská média. Nedělník The Observer napsal: „Výstava by měla být dobrým úvodem k dílu tohoto ohromujícího muže.“

Současná kulturní turistika hledá nové atrakce, takže i tato Loosova pocta v Londýně vzbudí větší zájem o poklady evropského moderního umění v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám