Hlavní obsah

ČT: rok s Guinessovými rekordy i Zázračnou planetou

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize ukazuje divákům dvojí tvář. Nejdřív volá: Je zle! To když žádá zvýšení koncesionářských poplatků, aby odstranila třistamiliónový dluh a měla z čeho vyrábět. Jeden by už nad jejím programem zlomil hůl - a ona vzápětí vyloví programové schéma na příští rok a ukazuje: Podívejte, kolik máme premiér!

Článek

Protiřečí si, ale jak by ne, když nakupuje a vyrábí nejméně na rok dopředu. Veřejnoprávní televize nerezignovala ani na dokumenty, i je vybírala hlavně z pořadů, které už se osvědčily jinde.

Nový rok zahájí na ČT 1 Guinessovým světem rekordů, jedním z nejúspěšnějších amerických seriálů. Českou verzi pořadu budou uvádět každý pondělní podvečer sportovní moderátoři Petr Svěcený a Vojtěch Bernatský spolu s herečkou Nikolou Birklenovou. Diváci přitom mohou i soutěžit, cenou bude, jak jinak, Guinessova kniha rekordů. S populárním seriálem, který už vysílalo 28 zemí na světě, se poprvé potkají 5. ledna.

Opět druhá světová

V pondělním okně velkých zahraničních dokumentů začíná ČT 2 tentýž večer Hitlerovým velkým snem o Mickey Mousovi, který objevuje, že i kreslené filmy se měly stát nástrojem nacistické propagandy, v dalších týdnech se objeví například britská série Churchill: muž na pozadí mýtu.

Příroda

V úterý odpoledne bude ČT 1 putovat s pravěkými lidmi - další ze seriálů BBC, které přibližují pravěk planety, opět využívá počítačové animace i dokonale maskovaných herců. Nová čtyřdílná série začne předky dnešních lidí sledovat v Africe před třemi a půl milióny let.

V úterý se vrátí také dokumenty o přírodě: ČT koupila nový britský cyklus Oázy v oceánech, v kterém podmořští lovci a kameramani pátrají v okolí osamělých ostrovů, i další čtyři díly mimořádně sledované Zázračné planety, které se tentokrát věnují rozmarům počasí.

Ve francouzském dokumentárním cyklu Doma chutná nejlépe, který bude vysílat ČT 1 ve čtvrtek odpoledne, se pro změnu všechno točí kolem jídla: průvodci seriálů se staly děti z celého světa, které představují zvláštnosti národních kuchyní, způsoby stolování i rodinné zvyky.

Z domácích zdrojů: cirkus a animovaný film

Většinu premiér sice ČT pořídila v cizích kuchyních, ale na nedělní stůl připravila vlastní. Seriál Mistři animovaného filmu, který připomíná českou tvorbu z let 1945 až 1990, bude vysílat od 13 hodin ČT 1. Průvodcem pořadu se stal herec Miroslav Táborský a v prvním tuctu připomene jména nejznámější: Jiřího Trnku, Hermínu Týrlovou, Karla Zemana, Zdeňka Milera, Jiřího Brdečku nebo Jana Švankmajera. Seriál vrací na obrazovku animovaný film doslova v plné kráse: donedávna si ČT troufala uvádět nanejvýš sestřihy, tentokrát bude po celých 43 týdnů vysílat v hodinových dílech i celé snímky. Poprvé 11. ledna.

V úterý večer se bude vysílat desetidílný český dokument Lidé z manéže, který natočil brněnský režisér Břetislav Rychlík a jehož průvodcem se stal mim Ctibor Turba, chce ukázat, co všechno patří k cirkusům, kde se tu vzaly, jak dnes vypadají a jak se žije cirkusákům, kteří jsou stále na cestách.

Reklama

Výběr článků

Načítám