Hlavní obsah

RETRO Víkend: perla Janis Joplin, první rock'n'roll a Chris Rea

Novinky, Stanislav Dvořák

Retro víkend je tentokrát věnován třem kulatým výročím. Před 40 lety vyšlo album Pearl Janis Joplin. Před 60 lety natočil Ike Turner zásadní skladbu Rocket 88 a narodil se Chris Rea.

Foto: Profimedia.cz

Janis na Woodstocku

Článek

Před 60 lety

Začátkem března 1951 natočil významný kytarista Ike Turner se skupinou Kings of Rhytm píseň Rocket 88, která je některými kritiky považována za první pravý rock'n'roll. Jenže toto prvenství je diskutabilní – stejné zásluhy jsou připisovány i zpěvákům jako Fats Domino nebo Little Richard.

Začátkem března 1951 natočil významný kytarista Ike Turner se skupinou Kings of Rhytm píseň Rocket 88, která je některými kritiky považována za první pravý rock'n'roll. Jenže toto prvenství je diskutabilní – stejné zásluhy jsou připisovány i zpěvákům jako Fats Domino nebo Little Richard.

Ike Turner se narodil v roce 1931 v Clarksdale v Mississippi. Hudba ho fascinovala odmalička, už jako osmiletý kluk si přivydělával v rádiu. Obdivoval dřevní bluesmany typu Howlin' Wolfa, Muddy Waterse, Sonny Boy Williamsona a Little Watera.

Ve čtyřicátých letech založil kapelu The Kings of Rhythm a později odstartoval neuvěřitelnou kariéru Tiny, která ho pak zcela zastínila. Tehdy se jmenovala Anna Mae Bullocková. Vzali ji do kapely, když si jednou na zkoušce zkusmo stoupla za mikrofon a ukázalo se, že mladičká Tina (Anna) je zdaleka nejlepší zpěvačkou v okolí.

Do roku 1976 spolu vytvořili spoustu nadčasových hitů jako River Deep, Mountain High, Nutbush City Limits, Proud Mary. Turner však svou partnerku tyranizoval a měl problémy s drogami. Jejich střety a rozvod zachycuje hudební film Tina Turner: What´s Love Go To Do With It.

Ike Turner se později vydal na sólovou kariéru, ale zlaté časy už se nevrátily. Výjimečný úspěch zaznamenal v roce 2007, kdy získal Grammy v kategorii tradičního blues za desku Risin' With the Blues. Téhož roku v prosinci zemřel.

Před 60 lety se také narodil Chris Rea, britsko-italský hudebník, kterého si svět oblíbil pro poutavě hořkosladký charakter jeho balad. Většina čtenářů si asi vybaví The Road To Hell.

Hrával v několika kapelách (zdaleka ne jenom pověstná slide sóla), ale skutečně se proslavil bluesově zamlžnými meditacemi, které chutnají úplně nejlépe nad ránem.

Před 40 lety

Před 40 lety vyšlo poslední album Janis Joplin: Pearl. Zpěvačka už se o jeho úspěchu nedozvěděla, neboť byla mrtvá. Mimochodem, Hendrix už byl v té době také mrtvý a Jim Morrison umřel za pár měsíců.

Deska Pearl obsahovala několik kultovních věcí – především tu byla fantastická Cry Baby, pak Me And Bobby McGee, Mercedes Benz, strhující dramatická balada Get It While You Can a další. Na vrcholu hitparády Billboard zůstala devět týdnů.

Janis bychom klidně mohli označit za největší rockovou zpěvačku všech dob. Za směšně krátkou dobu profesionální kariéry 1966-1970 převrátila svět rocku naruby. Stačily na to desky Big Brother and the Holding Company, Cheap Thrills, I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! a Pearl.

Snad proto, že toho udělala kvantitativně málo, nevyčerpala se a dá se s obdivem poslouchat dodnes. Její alba neobsahují hity a „výplňovky“, každá deska je od začátku do konce špičková.

Baví vás hudební historie? Máte nějaké nápady k Retro Víkendu? Kontakt na autora: dvorak-ankety@seznam.cz 

Reklama

Výběr článků

Načítám